Nove kamare za nadzor Pozdrava suncu za što je Kolega već potrošio 160 tisuća kuna

Pet godina od kada je tadašnji gradonačelnik Zadra Živko Kolega ugovorio 160 tisuća kuna vrijedan sustav video nadzora instalacija na zadarskoj rivi, Grad Zadar instalira nove kamare koje će nadzirati Pozdrav suncu.

Jučer je postavljena prva od dvije planirane kamere na stupu javne rasvjete koji je najbliži solarnoj instalaciji. Koliko će to koštati, znat će se na natječaju, jer ovo je sada faza testa na osnovu koje će Grad objaviti natječaj, doznajemo od predstavnik gradskog odjela za gospodarstvo i specijalizirane tvrtke.

Na pitanje što je s postojećim kamerama (jedna rotacijska i dvije fiksne) za koje je potrošen pošten novac, a nije dao rezultata, kažu kako su to analogne kamare. Osim što je to već zastarjela tehnologija, u odnosu na najnovije IP kamere koje se postavljaju, instalirane su na Domu županije, odakle nisu davale pravu sliku događanja na Pozdravu suncu koje je zapravo u mraku tog dijela rive.

Uz stalan nadzor policije nad tim kamerama, one nisu otkrile niti jednog počinitelja vandalizma na Pozdravu sunca, a niti vozača kamiona koji su ostavili još vidljive tragove guma na kameru. Snimke uz pomoć novih kamare kontrolirat će se u gradskoj upravi.

Da će nove kamare biti preciznije i bolje, vjeruju u gradskoj upravi koja će na ovaj način nastaviti nadzirati javnu površinu, odnosno skupu investiciju koja je „nagrižena” sa svih strana. Makar je Pozdrav suncu za sad stabilan i bez kvarova, potvrdio nam je Mladen Končurat, direktor Infotela, tvrtka koja je imala pune ruke posla na podržavanju te solarno skupe instalacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...