Potpisan sporazum o zajedničkoj suradnji knjižnica iz Novog mesta i Zadra

U sklopu obilježavanja općinskog praznika Novog mesta i pokrenute  suradnje između gradova Zadra i Novog mesta (Slovenija), otpisan je sporazum o zajedničkoj stručnoj i široj kulturnoj suradnji gradskih knjižnica ovih gradova. Sporazum su potpisali ravnatelj Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Borut Novak i ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Veleposlanica Republike Hrvatske Vesna Terzić, zamjenica gradonačelnika općine Novo Mesto Mojca Spec Potočar, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ivica Vlakić te predstavnici hrvatsko-slovenskih društava. Događaj je bio popraćen kraćim kulturnim programom u kojem je  nastupila vokalna skupina Hrvatski pleter, koja  već dugi niz godina djeluje pod okriljem Hrvatskoga kulturnog društva iz Novog mesta, zatim pjesnikinja i prevoditeljica Jadranka Zupančič, koja piše i objavljuje stihove na hrvatskom i slovenskom  jeziku,  te Vanja Štrasner Kastelic iz knjižnice Mirana Jarca.

[pullquote align=”left”]Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Veleposlanica Republike Hrvatske Vesna Terzić, zamjenica gradonačelnika općine Novo Mesto Mojca Spec Potočar, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ivica Vlakić te predstavnici hrvatsko-slovenskih društava[/pullquote]Inače, pod “kapom“ GKZD, privedena je uspješno kraju još jedna manifestacija “Zadar čita“ u kojoj, ne samo da se i puno čitalo, već se radilo u radionicama, prikazivali su se i pozorno gledali igrokazi, posjećivalo se dječje bolničke odijele i domove umirovljenika, i još mnogo toga Ovogodišnje izdanje manifestacije “Zadar čita“ okupilo je 59 organizacija koje su diljem Zadarske županije osmislile i provele otprilike 140 najrazličitijih programa.

Tako je užežin samog zatvaranja događanja, Udruga Starinar iz Zadra, u prostoru Ogranka Arbanasi, organizirala izložbu  pod nazivom „Kultura pisane riječi u Zadru od polovine 16. do polovine 20. stoljeća”. Na izložbi, koju možete vidjeti do 25. travnja, ponuđen je pregled knjiga, tiska, časopisa, veduta i ostalih promidžbenih materijala koji su nastali u Zadru u navedenom periodu s posebnim naglaskom na izdavaštvo u Arbanasima, a u svrhu promicanja kulturne svijesti o važnosti tiska i knjige na zadarskom području kroz različita razdoblja..Postav je otvorio Ivica Ćurković, član Udruge Starinar.

[pullquote align=”right”]Pod “kapom“ GKZD, privedena je uspješno kraju još jedna manifestacija “Zadar čita“ u kojoj, ne samo da se i puno čitalo, već se radilo u radionicama, prikazivali su se i pozorno gledali igrokazi, posjećivalo se dječje bolničke odijele i domove umirovljenika, i još mnogo toga[/pullquote]Ivo Balenović, ili možda poznatiji široj publici pod svojim pseudonimom Alen Bović kojim je potpisao prva dva romana koja je napisao (Metastaze i Ljudožder vegetarijanac) nije studirao književnost niti je imao klasični književni put koji obično imaju poznati domaći pisci, nije bio dio nikakvog pokreta ili časopisa u kojemu je objavljivao rane radove, nije pohodio književne večeri i slična okupljanja, nego je studirao medicinu i specijalizirao ginekologiju. Ipak, predstavio se u Gradskoj knjižnici kao vrstan i popularan autor, po Metastazama i Ljudožderu vegetarijancu snimljeni su filmovi, dok se Metastaze mogu pohvaliti i uspješnom kazališnom predstavom. Danas je književni opus Ive Balenovića općepoznat, a njegovi nemilosrdni opisi društva u kojemu živimo svrstali su ga u A listu domaćih pisaca.

Dragi gost manifestacije, pored niza ostalih, bio je i Dinko Telećan. Jedan  iz skupine najpoznatijih, najnagrađivanijih i najaktivnijih domaćih prevoditelja (prevodi s engleskog i španjolskog jezika), istaknuti je pjesnik, a putopise doživljava kao svoje najprirodnije okruženje, pogotovo ako piše o islamskim i hinduističkim zemljama.

Nedavno izašli roman prvijenac naziva Dezerter premijerno je predstavljen zadarskoj publici, a radnja romana se između ostalih mjesta događa i na neimenovanom otoku zadarskoga arhipelaga. Dezerter je kombinacija autorove ljubavi prema putopisnoj formi i Mediteranu, odnosno svim mjestima koja, kako sam kaže, često sa suncem vode – ljubav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...