U Obrovca sanacija “šlepa” zbog nerada, novac za CGO Biljane je osiguran

To je još jedna tužna priča, prokomentirao je u subotu na upit novinara sanaciju Obrovca ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na cjelodnevnoj edukativno-zabavnoj manifestaciji “Poslovni uzlet za male i srednje poduzetnike i obrtnike Zagrebačke županije” u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

U Obrovcu je potrošeno 150 milijuna kuna za sanaciju a da problem nije riješen, i to zbog nestručnosti, nedostatne dokumentacije, nerada stručnog nadzora- sve je to, kao i većina priča prethodne vlade, završilo pod istragama i optužnicama DORH-a. Ono što mi radimo je novi plan sanacije koji verificira stručno povjerenstvo. Uskoro ćemo vjerojatno dobiti pozitivno rješenje, pa lokacijsku i građevinsku dozvolu a krajem godine planiramo raspisati natječaj za radove , kako bi se napokon dovršila sanacija Obrovca. Tehnologiju će odrediti struka.

Prethodno je, također, prilikom boravka u Zadarskoj županiji i otvaranja pješačke staze u NP Paklenica, ministar zaštite okoliša naglasio kako je strategija ministarstva stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja koji je prijateljski prema prirodi i omogućuje razvoj cijele regije oko njih, a dotakao se u tom smislu i gospodarenju otpadom, ističući kako klasična odlagališta konačno treba zatvoriti i sanirati i graditi ona poput Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima.

Suradnja Fonda za zaštitu okoliša i Zadarske županije je na dobroj razini, završava postupak procjene utjecaja na okoliš, očekujemo da će povjerenstvo odraditi svoj posao i u idućih nekoliko tjedana bismo izdali rješenje za CGO u Biljanima Donjima, rekao je Zmajlović. To bi, ustvrdio je, bila pretpostavka za daljnje projektiranje, novac je u Fondu za zaštitu okoliša osiguran i nama je u interesu da taj projekt ide što prije kako bismo započeli s kvalitetnim i modernim načinom gospodarenja otpadom, poručio je ministar.

Ministar Zmajlović prokomentirao je, inače, jučer u Jastrebarskom i neke druge događaje, primjerice prosvjed građana splitsko – dalmatinske županije pred odlagalištem Karepovac.

Normalno je da ljudi negoduju jer se u RH po pitanju gospodarenja otpadom u zadnjih 10 ili 15 godina nije učinilo ništa. U toj županiji postoje zaposlenici koji ništa po tom pitanju u pet ili šest godina nisu napravili. Mi sada otvaramo stvari koje su stavljane pod tepih, otvoreno o tome razgovaramo i inzistiramo da se krene u sanaciju. Da bi planirali jedno odlagalište paralelno moramo izraditi centar za gospodarenje otpadom, odnosno male tvornice koje će ga obrađivati, Ne možete zatvoriti odlagalište ako nemate rješenje za otpad koji svakodnevno nastaje, pa je u planu izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, u fazi je projektiranja, odobrena su sredstva EU. Više ništa ne stoji ispred realizacije tog projekta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...