Tankerska plovidba d.d. objavila je danas početak inicijalne javne ponude dionica (IPO) svoje tvrtke kćeri Tankerska Next Generation

Najveća hrvatska brodarska kompanija Tankerska plovidba d.d. objavila je danas početak inicijalne javne ponude dionica (IPO) svoje tvrtke kćeri Tankerska Next Generation kojom želi prikupiti 40 milijuna dolara kapitala, a to će biti prvi IPO na Zagrebačkoj burzi unatrag sedam godina. Agenti izdanja su Intercapital vrijednosni papiri d.o.o. i Raiffeisenbank Austria d.d., a kroz ponudu se nudi 3.600.000 kuna dionica s opcijom dodatne dodjelle 400.000 dionica u rasponu indikativne cijene od 64 do 77 kuna po dionici.

TNG d.d. registrirana je krajem kolovoza prošle godine, pri Trgovačkom sudu u Zadru. Tvrtka je osnovana kao zasebno društvo unutar grupe Tankerske plovidbe, u kojem će biti isključivo brodovi za prijevoz naftnih derivata, dok je u Tankerskoj plovidbi ostalo pet brodova za prijevoz sirove nafte i sedam brodova za prijevoz rasutih tereta. U floti TNG plovit će postojeći produkt tankeri iz flote Tankerske plovidbe – Velebit i Vinjerac, kao i produkt tanker Dalmacija eko-dizajna, koji se trenutno gradi u Koreji i koji će biti isporučen u drugoj polovici ove godine.

Kapital društva TNG trenutno iznosi 255 milijuna kuna. Prikupljenim kapitalom u IPO-u Tankerska namjerava povećati postojeću flotu i zadržati vlasničku kontrolu.

– Planiramo upravljati flotom od šest ekotankera, pri čemu Tankerska, kao strateški partner, želi zadržati većinski udjel u vlasništvu, kazao je krajem protekle godine Marijo Pavić, direktor Tankerske plovidbe.

Iz Tankerske smatraju da je IPO izdvojene tvrtke najbolji model prikupljanja svježeg kapitala s obzirom na to da je Tankerska plovidba u većinskom vlasništvu zaklade koja upravlja tvrtkom u korist zaposlenika kroz program ESOP.

Zbog zatvorene vlasničke strukture matična tvrtka ne može upisivati novi kapital i izdavati nove dionice, stoga u Tankerskoj planiraju izravno ulaganje vanjskih ulagača u društvo osigurati kroz nova trgovačka društva unutar grupe koja će kotirati na burzama.

Iako trendovi na domaćem tržištu kapitala nisu obećavajući, u Tankerskoj plovidbi vjeruju kako će ulagači prepoznati dobru investicijsku priču.

– TNG posluje profitabilno i stabilno te 100 posto svojih prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu, zbog čega je poslovanje tvrtke u cijelosti otporno na događanja i gospodarsku krizu u Hrvatskoj i regiji. Javnom ponudom želimo prikupiti 40 milijuna dolara koje bismo uložili u kupnju novih brodova, istaknuo je direktor TNG-a, John Karavanić.

Javna ponuda dionica TNG započinje 26. siječnja 2015. i traje do 5. veljače 2015. godine, ukoliko ne bude skraćivanja Razdoblja formiranja knjige trgovanja i Razdoblja prijave u slučaju velikog interesa investitora. Javni poziv na upis dionica objavljen je u svim relevantnim medijima, a dostupan je i na internetskoj stranici društva www.tng.hr.

Na Zagrebačkoj burzi u danas oko podneva indeksi su bili u plusu, nastavivši uspon treći dan uzastopno, a najveća dobitnica bila je dionica Tankerske plovidbe, zahvaljujući upravo najavi inicijalne javne ponude dionica svoje tvrtke kćeri, TNG.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...