Zlatom još jednom ovjenčana kraljica voća, smokva; Sandra Damjanić Babac: “Nagrade nisu razlog njezina postojanja, ali joj daju svrhu i smisao!”

Zlatna medalja s diplomom za Šinjorinu Smokvu i velika zlatna plaketa za ekološku pakovinu Šinjorine Smokve na Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana – Intrada Split 2015. samo je još jedna u nizu nagrada te službenog priznanja kako je OPG Babac – Damjanić na pravom putu u realizaciji svojih poslovnih ciljeva.

Tradicionalna, 12. manifestacija “Maslina Split 2015”, na kojoj su svoje proizvode izložili i prijavili za natjecanje maslinari iz osam mediteranskih zemalja, održana je protekle subote u Splitu pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Otvorena je i manifestacija poljoprivrednika Mediterana pod nazivom “Intrada Split 2015”. Pokroviteljica dvodnevnih splitskih događanja maslinara i poljoprivrednika Mediterana bila je novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović što je zapravo njeno prvo službeno pokroviteljstvo neke manifestacije otkako je 19. veljače preuzela dužnost predsjednice.

– U posljednje vrijeme rijetko sudjelujemo na natjecanjima, ali iza organizacije manifestacije Intrada Split 2015. stoji iskusni organizator koji već dvanaestu godinu organizira Međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana što je bila dovoljna motivacija da vidimo kako će Šinjorina Smokva kotirati, kakve komentare i ocjene osvojiti, kazala je Sandra Damjanić Babac.

10990779_10206231652738109_5764761770659908767_n

Iako su svi u Zadarskoj županiji, u okviru Republike Hrvatske pa čak i van granica lijepe naše odavno čuli za višestruko nagrađivani brend Šinjorine Smokve, a od nedavno i Šinjorine Dunje te Šinjorine Maruške, Sandra ističe kako se usprkos nagradama i dokazima kvalitete svojih proizvoda ne voli opuštati te želi i dalje raditi na unaprjeđivanju kvalitete svojih proizvoda.

– Nije loše s vremena na vrijeme, testirati vlastiti proizvod, čuti glas stručnjaka, ne uspavati se na “lovorikama“, pa sam poslala proizvod na natjecanje. Nagradu jesam priželjkivala jer znam da radimo vrhunski proizvod bez kompromisa već desetak godina, ali isto tako znam da ne podilazimo trendovima i da ne dodajemo druge okuse da bi se dodvorili nepcu potrošača tako da smo mogli ostati i praznih ruku, istaknula je.

Iako joj i ova, još jedna u nizu nagrada za kvalitetu proizvoda laska, smatra kako ni proizvoda, a niti njegove kvalitete ne bi bilo da nema nje, Smokve, od koje je sve počelo prije više od deset godina.

– Za svaku nagradu Šinjorini Smokvi volim reći da je suštinski to nagrada smokvi, kraljici voća, a Alan (suprug) i ja smo samo uspjeli to vješto uobličiti i plasirati u skladu s onom “od polja do stola“. Svaka nagrada, pa tako i ova, dobro dođe za CV Šinjorine Smokve, one nisu razlog njezina postojanja, ali joj daju svrhu i smisao, kaže Sandra koja je davno novinarski posao zamijenila nimalo laganim i rizičnim poslom osnutka OPG-a te uzgoja voćki i njihove konačne prerade u jedan od najpoznatijih hrvatskih pekmeza koji je već prerastao u najpoznatiji zadarski turistički i gastro brend, ravnopravno uz bok našem Maraschinu.

Sandra Babac

Iako je priželjkivala, Sandra na žalost zbog zdravstvenih razloga nije bila u mogućnosti prisustvovati dodjeli zlatne medalje s diplomom za Šinjorinu Smokvu i velike zlatne plakete za ekološku pakovinu Šinjorine Smokve na manifestaciji kojoj je pokroviteljica bila prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

– Žao mi je što iz zdravstvenih razloga nisam mogla osobno nazočiti preuzimanju nagrade, ne toliko što bih je možda dobila iz ruku predsjednice, koliko iz poštovanja prema organizatoru koji je, između ostalog, pridobio i pokroviteljstvo predsjednice. Otprilike znam koliko truda i rada stoji iza jednog takvog događaja, uz to i međunarodnog, jer i sama organiziram jednu sličnu manifestaciju u Zadru – Festival smokava. Kolinda je lijepa i pametna žena, a još 2007. godine sam joj ponudila da napiše priču o svom iskustvu iz perioda trudnoće i porođaja za zbirku priča “Drugo stanje“ koju sam u to doba pripremala. Bilo je ugodno s njom komunicirati, čak je dala i neke korisne savjete, ali priču nije stigla napisati, tako da bi mi bilo drago da sam nagrade dobila baš iz njezinih ruku, kazala je Sandra.

Sandra Babac

Cijela priča započela je 2004. godine kada su osnovali OPG, a već od 2007. godine su se vizualizirali i ušli u ekološki nadzor. Danas imaju mali pogon za preradu voća i povrća i osim Šinjorine Smokve, preradili su i prve dunje koje su im došle na rod tako da će od ove sezone imati i Šinjorinu Dunju u ponudi, a od svibnja možete računati i na Šinjorinu Marušku.

Osim navedenih nagrada Šinjorina Smokva osvojila je i BEST OF THE BEST 2007., Moskva, logo “Šinjorina Smokva“, srebro BEST OF THE BEST 2007., Moskva, vizualni identitet “Šinjorina Smokva“, srebro FESTIVAL PEKMEZA, DŽEMA I MARMELADE 2007., Dubrovnik, “Šinjorina Smokva”, bronca FESTIVAL PEKMEZA, DŽEMA I MARMELADE 2008., Dubrovnik, “Šinjorina Dunja”, zlato ECO WORLD FEST 2009., Opatija, “Šinjorina Smokva”, zlato NOVOSADSKI SAJAM 2009., Novi Sad, „Šinjorina Smokva“, zlato EKO ETNO 2010., Zadar, „Šinjorina Smokva“, bronca FESTIVAL PEKMEZA, DŽEMA I MARMELADE 2010. te Dubrovnik, “Šinjorina Smokva“, zlato.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...