UVVPSDR već treću godinu za redom organizira predavanja o Domovinskom ratu

Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije (UVVPSDR) već treću godinu za redom organizira predavanja o Domovinskom ratu u sklopu projekta obrazovanja učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, odnosno njihova upoznavanja s najnovijom hrvatskom povijesti, tj. činjenicama o Domovinskom ratu koje nisu u zadovoljavajućoj mjeri zastupljene u povijesnim knjigama unatoč tomu što ih izdavači svakih nekoliko godina mijenjaju, prilagođavaju i stvaraju dodatni trošak obiteljima čija djeca pohađaju školu.

Tako već sutra s početkom u 12.10 sati imaju na rasporedu predavanje u OŠ Polača, dok je od 8. do 10. travnja predviđeno gostovanje u slavonskim gradovima, Orahovici, Đakovu, Osijeku, Vinkovcima te Čepinu.

Predavanja za učenike, učitelje i profesore provode se na način da traju jedan školski sat, odnosno 45 minuta, u sklopu kojih se na početku ukratko predstavi Udruga i njezina povijest i današnje djelovanje, nakon čega slijedi multimedijalni prikaz, odnosno kratki film s činjenicama i događanjima koja obuhvaćaju sve bitne akcije u Domovinskom ratu. Po završetku izlaganja na scenu stupaju učenici koji sudionike Udruge, odnosno predavača obasipaju s brojnim pitanjima koja ih zanimaju vezano uz ovu tematiku.

Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije istaknuo je kako se ovaj projekt pokazao jako korisnim i zanimljivim našim učenicima jer se njime nadopunjavaju propusti u povijesnoj građi osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika.

– Cilj predavanja je upotpuniti manjkavo znanje naših učenika o okolnostima, početku i završetku Domovinskog rata te akcijama i ljudima koji su tomu doprinijeli jer smo svjesni nedovoljnog znanja o ovom bitnom povijesnom događaju za Republiku Hrvatsku naših novih naraštaja koja u vrijeme Domovinskog rata nisu bila niti rođena,  kazao je Adžić dodajući kako je UVVPSDR jedna od prvih udruga u Hrvatskoj koja je u svojoj županiji pokrenula ovaj projekt.

Projekt edukacije odnosno predavanja o Domovinskom ratu UVVPSDR-a za učenike, učitelje i profesore osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji započeo je prije dvije godine predavanjem za djelatnike osnovnih i srednjih škola u Sv. Filipu i Jakovu, nakon čega su uslijedila predavanja i za učenike u Pomorskoj školi, Tehničkoj, gimnaziji Vladimira Nazora, školi Primijenjene umjetnosti i dizajna, OŠ Šime Budinića, osnovnim školama u Benkovcu, Sukošanu, Neviđanima te mnogim drugima uključujući i gradove van granica RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...