Svjetske burze pale, oštro usporen rast američkog BDP-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače razočaralo oštro usporavanje rasta američkog gospodarstva, a ni poslovni rezultati kompanija nisu bili inspirativni.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 18.024 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,5 posto, na 2.108 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 5.005 bodova.

Pad cijena dionica ponajviše je posljedica slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva. Prva procjena pokazuje da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao svega 0,2 posto na godišnjoj razini, znatno manje u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto i znatno manje od 2,2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

Premda se slabost gospodarstva pripisuje privremenim čimbenicima, kao što su štrajk u zapadnim američkim lukama i loše vremenske prilike, analitičari nisu sasvim sigurni da će u drugom tromjesečju uslijediti brzi oporavak jer je gospodarstvo, također, pod pritiskom visokog tečaja dolara i niske cijene nafte.

No, veći pad cijena dionica spriječilo je uvjerenje ulagača da zbog oštrog usporavanja gospodarstva američka središnja banka neće već u lipnju, nego najranije u rujnu povećati ključne kamatne stope.

Doduše, čelnici Feda poručili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, kako će mogućnost povećanja kamata razmatrati na svakoj sjednici i da će taj potez ovisiti o ekonomskim pokazateljima. No, u priopćenju su upozorili na usporavanje oporavka tržišta rada i neke druge gospodarske slabosti, što je ulagače navelo na zaključak da prvo povećanje kamata Feda od 2006. godine neće uslijediti prije rujna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...