Toliko o jednostavnosti – Windows 10 stiže u sedam verzija

Neke stvari u Redmondu nikad neće postati jednostavne. Da, tehnički u Microsoftu su rekli tek ‘jedni Windowsi’, a ne ‘jedno izdanje Windowsa’. IT div je u srijedu otkrio kako Windows 10 stiže u čak sedam izdanja, no što je uopće od svega toga zapravo bitno za krajnje potrošače?

Marketinški stručnjaci kao da nastoje svaki put zakomplicirati stvar do iznemoglosti. U novom službenom tekstu objavljenom na Windows blogu stoji naslov ‘Introducing Windows 10 Editions’, a da zbunjenost bude još veća, ostatak teksta opet ne pruža ništa jasniju perspektivu – posebno za prosječnog korisnika računala.

Različita izdanja Windows operativnih sustava nisu neki stranac za potrošače. Uvijek je tu postojala određena razina ‘šuma’ – što odabrati, Home, Home Premium, nešto treće, no tablice su znale olakšati stvar. S novim tekstom, umjesto jasnih i čistih definicija stigla je tek gomila nepotrebnih informacija iz kojih se tek da pročitati da će Windows 10 ugledati ukupno sedam izdanja…i pokoji detalj vezan uz njih.

Ed Bott, autor poznatih tekstova vezanih uz Microsoft sa stranice ZDNet odlučio je pojednostaviti stvari. Za instalaciju na nova računala postoje tek dva (i samo dva!) izdanja Windows 10 operativnog sustava. Windows 10 Home, jeftinija opcija sustava, koja uključuje sve uobičajene mogućnosti, bez određenih značajki vezanih uz poduzeća, profesionalce i entuzijaste. Proizvođači računala će obično ovo izdanje sustava iskoristiti za instalaciju na svježe sklopljena računala.

Drugo izdanje je, opet ponešto poznato – Windows 10 Pro, rezervirano za ranije spomenute skupine. Uključuje Hyper-V virtualizaciju, BitLocker enkripciju i mogućnost postavljanja računala kao Remote Desktop poslužitelj.

Bott navodi da slična stvar vrijedi i za računala koja će dobiti besplatnu nadogradnju na Windows 10. Dakle, računala koja trenutno vrte Windows 7 Home Premium ili Windows 8.1 – dobit će besplatnu nadogradnju na Windows 10 Home.

Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate i Windows 8.1 Pro sustavi će pak dobiti nadogradnju na Windows 10 Pro.

Kad je posrijedi mobilno izdanje Windows 10 OS-a, postoji samo jedno – a zvat će se Windows 10 Mobile. Tim je označen povratak ‘Mobile’ naziva, poznatog prije ere Windows Phonea, no što je najbitnije, ovo ‘izdanje’ sustava neće biti u ponudi za instalaciju ili bilo što treće – dolazit će na novim uređajima, a postojeći Windows Phone 8.x uređaji će dobiti besplatnu nadogradnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...