NASA danas testira supersonični padobran

Američka svemirska agencija NASA danas bi trebala testirati dosad najveći padobran, koji joj je potreban prije svega da bi svemirski brodovi koji će prevoziti ljude na Mars mogli sletjeti na taj planet.

Kako atmosfera na Marsu nije previše gusta, padobran koji treba usporiti teški svemirski brod koji ide velikom brzinom mora biti iznimno čvrst. Naziva se nadzvučnim usporivačem niske gustoće (low-density supersonic decelerator, kraće LDSD).

NASA je počela testirati tu tehnologiju 1976., ali ako joj je cilj do 2030. na Mars poslati ljude, tada mora testirati padobrane nove generacije i napredne tehnologije koji omogućuju većim letjelicama da lagano slete.

Testiranje padobrana predviđeno je u 17,30 sati po GMT-u. NASA će poslati leteći tanjur s padobranom do visine od 37 kilometara iznad Pacifika, pomoću ogromnog balona. On će potom otpustiti letjelicu koja će se pomoću dodatnog raketnog pogona popeti na 55 kilometara visine.

Tanjur će se spuštati 2,35 puta brže od zvuka prije nego se padobran otvori i tada će se vidjeti hoće li letjelica uspjeti mirno sletjeti na Tihi ocean, pojasnila je NASA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...