Sve više slučajeva sifilisa, oglasio se i CDC

Broj slučajeva sifilisa u SAD-u najveći je još od 50-ih godina prošlog stoljeća, stoji u novom izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Nije riječ o postupnom porastu, nego je od 2018. do 2022. broj slučajeva porastao za skoro 80 posto, piše Health.

Iako nijedna određena dobna skupina ili regija u SAD-u nije zabilježila više slučajeva od drugih, CDC je primijetio da su rasne i etničke manjine najviše pogođene nedavnim skokovima u broju slučajeva sifilisa.

Stope kongenitalnog sifilisa – sifilisa koji se prenosi s majke na dijete tijekom poroda – također su skočile u prošlom desetljeću, popevši se za 937 posto. Samo u 2022. bilo je 3755 slučajeva beba rođenih s kongenitalnim sifilisom u SAD-u.

CDC je porast broja slučajeva sifilisa nazvao “alarmantnim” i rekao da postoji “hitna potreba” za intervencijom.

Slučajevi sifilisa u stalnom su porastu od 2018.

Sifilis nije jedina spolno prenosiva bolest kod koje se bilježi rast slučajeva. Zabilježeno je i više zaraza klamidijom i gonorejom nego što je to bio slučaj posljednjih godina.

Ali ni slučajevi klamidije ni gonoreje nisu porasli tako naglo i tako dosljedno kao sifilis, koji je u stalnom porastu od 2018.

Izvješće ne navodi razloge za ovo povećanje – samo je utvrdilo da se događa. “Postoji kontinuirani trend povećanja stope sifilisa i kongenitalnog sifilisa u SAD-u”, izjavio je za Health Joseph Cherabie, stručnjak za seksualno zdravlje i docent medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu.

Cherabie je objasnio da je to indikativno za stanje javnog zdravstva u SAD-u, koje je “nedovoljno financirano i iscrpljeno već neko vrijeme” zbog pandemije covida-19 i boginja.

“To je sigurno utjecalo na sposobnost zdravstvenih odjela da otkriju spolno prenosive bolesti”, rekao je.

Financiranje klinika za seksualno zdravlje opalo je posljednjih godina, a mnogi uredi za primarnu zdravstvenu zaštitu ne nude specifične preglede za spolno prenosive bolesti, rekao je za Health dr. Kevin Ard, liječnik za zarazne bolesti u Općoj bolnici Massachusetts.

Što se tiče porasta kongenitalnog sifilisa, Cherabie je rekao da je uobičajeno da se oni povećaju kada poraste i broj slučajeva sifilisa.

Jedan od mogućih razloga porasta broja slučajeva sifilisa jest mogućnost da stanje u početku prođe neopaženo. Budući da sifilis ima drugačije simptome od drugih uobičajenih spolno prenosivih bolesti, ljudi ga možda neće primijetiti i odmah krenuti na testiranje.

“Često se manifestira bezbolnom ranom ili čirom koji nestaje”, rekao je za Health Justin Dubin, urolog i specijalist za zdravlje muškaraca iz Memorial Healthcare Systema.

Dubin je sifilis nazvao “velikim pretendentom” jer može oponašati druga stanja. A budući da zahtijeva drugačiji test od uobičajenih spolno prenosivih bolesti poput klamidije i gonoreje, može ostati neotkriven i proširiti se.

Kada sifilis napreduje, može dovesti do simptoma poput groznice, grlobolje, glavobolje i umora, koji s vremenom nestaju. Međutim, bolest se ipak može prenijeti i čak može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput oštećenja srca i mozga, gluhoće i paralize.

Liječenje sifilisa u posljednje je vrijeme naišlo na nekoliko prepreka, uglavnom zbog nedostatka bicilina, antibiotika koji se koristi za liječenje sifilisa, objasnio je Cherabie.

Testiranje

Jedan od glavnih problema u porastu slučajeva sifilisa je nedostatak redovitih pregleda.

Testovi na sifilis uključuju dva koraka: Test probira kojim se traže antitijela povezana s infekcijom sifilisom i drugi test kojim se potvrđuje da imate bolest. Obično su to krvne pretrage.

Cherabie je objasnio da, budući da su testovi specifični za sifilis, pružatelji zdravstvenih usluga obično moraju unaprijed posumnjati da možda imate bolest ili vas testirati na nju kao dio rutinskog pregleda.

Međutim, također je važno napraviti pregled na sifilis tijekom trudnoće.

“Kongenitalni sifilis vjerojatno je najgora manifestacija sifilisa i može se spriječiti odgovarajućim pregledom i liječenjem”, rekao je Ard.

Smanjenje rizika od sifilisa

Rizik od sifilisa možete smanjiti korištenjem kondoma i zubnih brana kada imate spolni odnos s nekim tko vam nije stalni partner.

“Nisu 100 posto učinkoviti u sprječavanju infekcija, ali značajno smanjuju rizik”, rekao je Dubin.

Ako vam se dogodi kvrga ili lezija na penisu ili vagini, Dubin je rekao da je važno otići na pregled.

Cherabie preporučuje seksualno aktivnim osobama da se testiraju, prenosi N1. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...