Predsjednica u Šangaju: “Kineske tvrtke mogu se bazirati blizu naših luka”

Kineske tvrtke mogu izgraditi logisitičke i proizvodne centre blizu hrvatskih pomorskih luka, rekla je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Šangaju, jednoj od lokomotiva kineskog rasta gdje je razgovarala s gospodarstvenicima obiju zemalja u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u osnivanju.

Susretom s gradonačelnikom Šangaja Yangom Xiongom predsjednica Republike nastavila je u petak višednevni državni posjet Kini, navodi se u priopćenju iz njezina ureda.

U razgovoru s predstavnicima nekih od najvažnijih kineskih tvrtki sa sjedištem u Šangaju predsjednica je posebno istaknula važnost hrvatskih pomorskih luka te mogućnosti izgradnje logističkih i proizvodnih centara u njihovoj blizini.

Predstavnike financijskih institucija pozvala je da podupru jačanje hrvatsko-kineske gospodarske suradnje, dodaje se u priopćenju.

Upoznavši gradonačelnika Šangaja s naglascima razgovora koje je u Pekingu vodila s najvišim kineskim državnim dužnosnicima, Grabar-Kitarović se osvrnula i na dosadašnju suradnju Šangaja s Hrvatskom. Pri tome je posebno izdvojeno prijateljstvo između Šangaja i Zagreba koje se razvija već više od 35 godina kao i vrlo zapaženo sudjelovanje Hrvatske na izložbi Expo 2010. u Šangaju, dodaje se u tekstu.

S gradonačelnikom je razgovarala o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje između Hrvatske i Šangaja, koji se smatra jednom od lokomotiva kineskog rasta, priopćeno je.

U predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u osnivanju, Grabar-Kitarović razgovarala je s predstavnicima kineskih i hrvatskih tvrtki.

Politički odnosi između dviju zemalja su odlični, rekla je i dodala da je  istodobno u razgovorima koje je vodila s kineskim državnim vrhom, utvrđen velik prostor za napredak suradnje u području gospodarstva.

Istaknula je da Hrvatska može biti zanimljiva Kini zbog geostrateškog položaja i članstva u Europskoj uniji, ali konkretna ulaganja tek treba dogovoriti. U tu je svrhu potrebno planirati praktičnu suradnju, intenzivnije povezivati tvrtke i poticati ih na ulaganja te uravnotežiti trgovinsku razmjenu, smatra predsjednica.

Predstavnici kineskih tvrtki zatim su predstavili svoje zanimanje i planove vezane uz gospodarsku suradnju s Hrvatskom, dodaje se u priopćenju.

Pored tridesetak predstavnika zainteresiranih kineskih tvrtki, na sastanku u Šangaju sudjelovali su i predstavnici hrvatskih tvrtki već nazočnih na kineskom tržištu ili onih koji taj proces počinju, Podravka, Badel, Uniline i Uljanik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...