Nova LED rasvjeta u Općini Preko

U mjestima Općine Preko obavljena je rekonstrukcija javne rasvjete ugradnjom novih LED svjetiljki. Zamijenjeno je oko 850 postojećih uličnih i cestovnih žarulja, što je nešto manje od 50 posto ukupnog broja svjetiljki javne rasvjete.

Općina Preko bi sa novom učinkovitom rasvjetom trebala ostvariti značajne uštede u računima za javnu rasvjetu. Vrijednost projekta rekonstrukcije javne rasvjete procijenjen je na 2 milijuna kuna, od čega 60 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostali iznos bi trebala pokriti Općina Preko upravo uštedom koju će ostvarivati u potrošnji električne energije.

– Unatoč ekonomskoj krizi koja i dalje trese Hrvatsku, naša općina uspjela je održati financijsku stabilnost, a gotovo sve planirane aktivnosti uspjeli smo realizirati. Posljednji u nizu velikih projekata za našu općinu dovršen je u proteklom mjesecu, a riječ je o postavljanju ekološke LED rasvjete. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u mjestima naše općine postavljeno je preko 850 novih LED žarulja za javnu rasvjetu, čime smo uz ekološku komponentu, znatno uštedjeli na troškovima električne energije, što će se vidjeti već na računima naše općine za iduću godinu. Taj projekt planiramo nastaviti i u narednim godinama, ovisno o sredstvima koja nam budu na raspolaganju, istaknuo je općinski načelnik Karlo Novoselić.

Općina Preko je nedavno na javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila i 60 postotnu subvenciju za novi WEBGIS program ‘Pametno upravljanje nerazvrstanim cestama Općine Preko’, čime je postala jedna od prvih općina u Hrvatskoj uključena u projekt Pametni gradovi. Naime, spomenuti program predviđa kvalitetnije rješavanje problema mještana u svakodnevnom radu lokalne uprave, uspostavu efikasnijeg sustava upravljanja i održavanja nerazvrstanih cesta te kontrolu cjelokupne komunalne infrastrukture.

– Sustav je koncipiran na način da svaka ovlaštena osoba koja ima pristup sustavu ima mogućnost prijave problema na terenu iz područja prometne i komunalne infrastrukture, na način da svojim pametnim uređajem fotografira ili napravi video zapis problema koji se zatim automatski evidentira u sustavu dobivanjem oznake ‘intervencija’. Uvođenjem ovog sustava Općina će već od iduće godine više pojedinačnih odvojenih organizacijskih sustava objediniti u jedan centralni sustav, čime je provedba procesa ubrzana minimalno 50 % u odnosu na prijašnji način funkcioniranja. Provedbom projekta Pametno upravljanje cestama Općine Preko namjerava se postići brzo i učinkovito komuniciranje više službi istodobno uz cjelokupnu kontrolu troškova i naloga za intervencijama na terenu preko jedinstvenog WebGIS sučelja, istaknuo je Endi Ćuća, općinski referent za imovinu.

Osim spomenutog programa, uskoro se očekuje i 60-postotna subvencija Fonda za prvu električnu punionicu automobila na otoku Ugljanu, što je također kandidirano na javni poziv FZOEU-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...