Nije hitno? Plati 150 kuna i pregledat ćemo te!

Planirana reforma Hitne zdravstvene službe izazvala je, očekivano, burne reakcije javnosti. Od 1.svibnja ćete pregled na hitnom bolničkom prijemu, ukoliko se pokaže da niste hitan slučaj, a na pregledu inzistirate, isti plaćati 150 kuna, pojasnio je ministar zdravlja, Dario Nakić.

Pacijenti će se prvo javljati svom izabranom liječniku obiteljske medicine ili zavodima za hitnu medicinu, a za dolazak na hitni bolnički prijem, morat će prije nazvati 194. Ondje će zdravstveni djelatnici, po skali pitanja, odredit jesu li oni hitni slučajevi.

– Ukoliko netko zaobiđe sve te mogućnosti i inzistira da ga se pregleda na hitnom bolničkom prijemu, a utvrdi se da mu nije ništa, predlažemo da taj pregled plati 150 kuna. Ukoliko pak bude potrebna terapija, predlažemo da tada plati pola, znači 75 kuna, rekao je Nakić.

Dosada se, složit će se ipak svi, besplatan pregled na hitnom prijemu, nerijetko zlorabio, pa su pacijenti zbog kojekakvih situacija jurili na prijam, stvarajući tako nepotrebne gužve. No, s druge strane, pacijenti slabijeg imovinskog stanja, zbog straha od naplate, sada možda i odluče ostati doma čak i kada im je pregled prijeko potreban.

Kako god okrenete, sirotinja uvijek gubi, zaključak je hrvatskih građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...