Magda i Josef Goebbels, fanatični djecoubojice

Samo jedan dan nakon Hitlerove smrti, 1. svibnja 1945. godine, odlučio se ubiti i Hitlerov najbliži suradnik Joseph Goebbels, nacistički ministar propagande, zajedno sa svojom ženom Magdom. Hitler je Goebbelsa u svojoj političkoj  oporuci imenovao svojim  novim nasljednikom,  kancelarom Trećeg Reicha, propale države. Time je Goebbels morao odgovarati za najstrašnije poglavlje njemačke povijesti.

„ U deliriju izdaje koja ovih kritičnih dana okružuje Führera, mora se naći barem netko tko će do njegove smrti bezuvjetno biti uz njega, iako je to u suprotnosi s formalnom, konkretno obrazloženom zapovijedi kakva je u njegovoj političkoj oporuci“, opravdavao je Goebbels u dodatku opouci svoje samoubojstvo. „Prvi put u životu moram kategorički odbiti izvršenje Führerove zapovijedi. Moja žena i djeca pridružit će se tom protivljenju“.

Neposredno pred slom nacističke Njemačke svi Goebbelsovi našli su se u tzv. Führerbunkeru u Berlinu, mračnom podzemnom kompleksu koji se nalazio ispod Kancelarijata Reicha. Stigli su 22. travnja uvečer, poslušavši tako izričitu Hitlerovu naredbu. Magda i Joseph Goebbels  u to su mračno i hladno sklonište doveli svu svoju djecu. Posljednje Hitlerove dane života uoči kapitulacije Njemačke, kao i sve ono što se tih tjedana odvijalo u bunkeru, uključujući i sudbinu obitelji Goebbels, izvanredno je dočarao njemački film “Der Untergang” (“Hitler – konačni pad.”) iz 2004. godine.

Magda  i Joseph Goebbels u četrnaest godina braka dobili su šestero djece, čime je ona ispunila, u skladu s nacističkom doktrinom, svoju normu rađanja – na svijet je donijela sedam “arijevaca” (ako se računa i njeno prvo dijete, sin Harald kojeg je dobila s prvim mužem.) Uz to što je bila majka i supruga, Magda je bila i iskusna domaćica, mada za ženske pripadnice nacističke elite previše zlobna i cinična.

Sva njihova djeca dobila su imena na slovo “H”, prema Führerovu prezimenu, čime su roditelji i na banalan način iskazali slijepu privrženost i obožavanje nacističkog vođe. (Zanimljivo je da je Magda imala sina iz prvog braka koji se zvao  Harald, iako je rođen kad Magda nije poznavala Hitlera niti je imala veze s nacizmom.)

Kći Helga rođena je 1932., Hilde 1934., Helmut  1935., Holde 1937., Heide  1938. i Heidi 1940. godine. Sva djeca bila su poslušna, plavokosa i pobožna, kako je prvi ministar propagande Reicha samo mogao poželjeti. Statirali bi odjeveni u bijele haljinice kad bi “ujak Adolf” izvodio svoj omiljeni nastup kao prijatelj djece. Posjetitelje bi dočekivali u špaliru, ljubazno ih pozdravljali s povikom “Heil”, a tisak ih je zajedno s ministrom i suprugom prikazivao kao uzornu obitelj Tećeg Reicha.

Demoralizirani zbog konačnog poraza i u strahu za vlastitu sudbinu, Madga i Josef odlučuju se za smrt. Magda je otvoreno govorila kako za njih u Njemačkoj kakva će postati nakon rata nema mjesta. Mnogi su je, žaleći nedužnu djecu, od monstuozne zamisli pokušavali odgovoriti. Pilotkinja Hanna Reitsch, koja je pristigla u bunker zadnji put dati Hitleru potporu, ponudila je Magdi da će s djecom odletjeti iz Berlina i odvesti ih na sigurno. I Albert Speer trudio se odgovoriti je od odluke da ubije djecu, ali uzalud.

Iako vlada mišljenje da je Magda, uz prešutno odobravanje supruga,  osobno otrovala djecu, bivši liječnik SS-a, Helmut Kunz na suđenju je 1959. godine iznio svoju verziju događaja. Prema njemu, Magda je izašla iz sobe u kojoj je spavalo njezinih šetero djece, vrlo uzrujana i u grču rekla kako ona sama to ne može učiniti, te je zamolila SS liječnika Ludwiga Stumpfeggera da to učini umjesto nje. Liječnik ju je ispočetka ponovo pokušao odgovoriti od monstruoznog nauma, ali mu je ona zaprijetila strijeljanjem zbog neizvršavanja zapovijedi. Djecu su prvo uspavali morfijem, petero mališana ništa nije naslutilo, jedino je najstarija dvanaestogodišnja Helga bila sumnjičava i uznemirena i nije željela dobrovoljno popiti “lijek za smirenje.” Nakon toga,  liječnik je jednom po jednom u ustima zdrobio kapsule s cijanidom.

Nakon što su ubili djecu, Goebbels i Magda izašli su iz Führerbunkera na površinu i ubili se, ne zna se točno cijanidom ili metkom. Svih osmero Goebbelsovih zakopano je u plitko iskopani grob i zapaljeno.Vojnici koji su pokušali zapaliti njihova tijela nisu imali dovoljno goriva za potpalu, i zbog toga tijela nisu potpuno izgorjela. Kad su na to mjesto nakon pet dana pristigli vojnici Crvene armije, nagorena tijela bila su još uvijek prepoznatljiva.

Sovjeti su kasnije identificirali i ekshumirali tijela Josepha i Magde Goebbels te njihovo šestero djece i zajedno s tijelima Adolfa Hitlera i Eve Braun odnijeli su ih u Magdeburg. Konačno su po sovjetskoj naredbi 1970. godine svi ti ostaci ponovno spaljeni i bačeni u rijeku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...