Mali dioničari protuponudom ruše plan ‘šefova’ Tankerske

Splitska tvrtka Jadran Kapital u utorak (31. svibnja) je putem Središnjeg klirinško depozitarnog društva objavila javnu ponudu za kupnju dionica Tankerske plovidbe. Dioničarima zadarske brodarske kompanije nudi 700 kuna po dionici, a ponuda im traje od 31. svibnja pa do 1. srpnja. Tim je potezom Jadran kapital kao mali dioničar koji trenutno drži 2400 dionica (ili skromnih 0,4 posto udjela) vrlo vjerojatno “srušio” sličnu, ali posve drugačije motiviranu nedavnu akciju Tankerske plovidbe.

Uprava Tankerske je, naime, još prije dva tjedna objavila poziv malim dioničarima za podnošenje ponuda za prodaju dionica. No, prema njihovu pozivu, kupoprodaja dionica predviđena je tek za ovaj četvrtak i petak (2. i 3. lipnja), a zadarski brodar je pritom malim dioničarima ponudio 630 kuna po dionici. Dakle, deset posto ili 70 kuna manje nego Jadran kapital.

Ni druga od Tankerske ponuđena opcija, da istodobno s prodajom dionica TNPL kupe, tj. u omjeru 1:8 zamijene svoje dionice za burzovno listane dionice Tankerske Next Generation (TNG), ne mijenja bitno računicu. Trenutna burzovna cijena TNG-a je nepunih 80 kuna, što za jednu dionicu Tankerske implicira nešto manje od 640 kuna.

Ukratko, “matematika” ne ide u prilog odazivu ponudi Tankerske, očito zamišljene kao korak prema potpunom istiskivanju malih dioničara koji u rukama imaju oko sedam posto dionica. U svakom slučaju, tako je ponudu kompanije, odnosno glavnih igrača u njezinoj vlasničko-upravljačkoj strukturi iščitala nekolicina najvećih među nešto više od 1000 malih dioničara. Kao izvjestan sljedeći korak Uprave predvidjeli su (već viđeno) poništavanje otkupljenih dionica. Time bi pak 93-postotni vlasnički udjel Zaklade odnosno tvrtke Silba Participations B.V. premašio 95 posto, a to je prag za provedbu squeeze outa, pa je skupina malih dioničara, dio koje je i Jadran kapital, prije 20-ak dana inicirala i osnivanje Udruge.

Bio je to nagovještaj pokreta otpora ili, bolje rečeno, zbijanja redova s ciljem da se izbore za pravičn(ij)u cijenu prije negoli im za to ostane opcija sudovanja (u okviru squeeze outa). Za ponuđenih 630 kuna u Udruzi drže da je daleko ispod pravične cijene. Pritom, među ostalim, podsjećaju kako je to manje od trećine knjigovodstvene vrijednosti, dok se istodobno dionice TNG na burzi trguju iznad ‘booka’, a jednako ih i u opciji zamjene vrednuje Tankerska u svojoj ponudi. Nadalje, ističu da je samo lanjska sveobuhvatna dobit po dionici Tankerske iznosila više od 300 kuna po dionici, tj. približno pola ponuđene im cijene. Konačno, na pravičnu cijenu ne “vuče” im ni izdašno stanje novca na računu Tankerske; ta je pozicija lani ojačala za 200 milijuna, na ukupno 363 milijuna kuna.

Uz tu argumentaciju izvjesno je i da ponuda Jadran kapitala u prvom redu za cilj ima tek osujetiti stvarne vladare Tankerske da se uz cijenu iz aktualne ponude domognu vlasničkog praga od 95 posto. Sve preko “što skuplje prodaje kože” nadilazi domete udruge koja predstavlja maksimalno sedam posto kapitala, a računajući na neizostavne pasivne dioničare, realno i nešto manje od toga. Čini se da brana zasad ipak drži, a ako je tome tako, za riješiti se “smetnje” malih Tankerska bi morala podići cjenovnu ljestvicu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...