Polaznici škole nogometa HNK Primorac posjetili štićenike zajednice Cenacolo u Jankolovici

Svi znamo kako sport snaži tijelo i duh i kako se upravo sportom mogu spriječiti bolesti ovisnosti kod mladih.HNK Primorac ima svoju vlastitu školu nogometa čiji su polaznici u dobi 14, 15 i 16 godina, ali i oni nešto mlađi. Mladi polaznici škole nogometa, u navedenoj gornjoj dobnoj skupini, skupa sa svojim trenerima, posjetili su nedavno štićenike zajednice Cenacolo, bratovštinu sv. Nikole u Jankolovici pokraj Biograda na Moru.

U mjesecu koji je tradicionalno i mjesec darivanja potrebitih, ovi mladi ljudi velikog srca izdvojili su određeni dio novca od svog džeparca kako bi kupili osnovne, one svakodnevne, potrepštine i darivali  zajednicu te proveli cijelo jedno poslijepodne u druženju sa štićenicima. Cilj njihova posjeta bio je darivanje potrebitih, ali i podizanje svijesti o problemu ovisnosti obzirom na osjetljive godine u kojima se ovi mladi nogometaši nalaze.

Kada u razdoblju adolescencije napuštaju sigurnost djetinjstva i preuzimaju odgovornost odraslih osoba, na tom putu često nailaze na neočekivane zamke kao što su droga, alkohol i hazardne napasti. No međutim, u današnje vrijeme ovisnosti o drogi, alkoholu i kocki nisu jedine zamke koje im stoje na putu. Ovisnosti o internetu, bulimija i anoreksija jednako su opasni kao droga i postoje mladi koji jednostavno više ne mogu odrediti vlastiti smisao svog života pa u zajednicu Cenacolo dolaze po novo životno iskustvo i spas. U bratovštini sv. Nikole zajednice Cenacolo u Jankolovici, kao rehabilitacijskoj zajednici koja izbavljuje, smješteni su oni koji se iz tog začaranog kruga nastoje izbaviti vjerom u Boga i načinom života koji uključuje sve ono što je važno za pronalaženje smisla i nove kvalitete života. Život u zajednici jednostavan je i bogat. Štićenici u zajednici sami proizvode hranu, šiju odjeću, rade u vrtu i sa životinjama. Tamo nema radija, televizije ili interneta, ne puši se i ne pije, ali se zato svo vrijeme provodi u radu, u razgovoru i molitvi.

„U tom smislu sport može biti dragocjena i nezaobilazna pomoć u odgoju svakog čovjeka, jer sport nije samo natjecanje, nego i odgoj i kvalitetna priprema djece i mladih na život i sve ono što im stoji na putu kao izazov.“, poručio je Jurica Knez, voditelj škole nogometa HNK Primorac i jedan od organizatora ovog susreta. U susretu sa štićenicima zajednice odigrali su međusobnu nogometnu utakmicu, pogledali film o životu i radu zajednice, okrijepili se čajem i kolačima koje su priredili domaćini, te najzad poslušali svjedočanstva i životne priče članova zajednice kojih je trenutno 20-ak. „Nakon višesatnog druženja sa štićenicima, dojmovi polaznika škole su i više nego izuzetni. Bilo im je ovo jedno novo, izuzetno važno i zanimljivo iskustvo pri kojem su spoznali da postoji i druga životna dimenzija, jedna druga strana medalje, u koju je vrlo lako moguće upasti. Mi im nudimo nogomet kao odgovor na sve zamke koje ih na putu sazrijevanja stalno iznova prate.“, zaključio je Jurica Knez.

Štićenici zajednice Cenacolo, bratovštine sv. Nikole u Jankolovici za kraj su pozvali na ponovno druženje i za blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca, te potom 6. siječnja na Tri kralja, na jedinstvenu i spektakularnu predstavu Žive jaslice u njihovu aranžmanu na koju su izuzetno ponosni. Uprizorenje živih jaslica na oko 2 000 četvornih metara u Jankolovici s mnoštvom duhovnog i evanđeoskog sadržaja simbolično predstavlja i njihovo ponovno rođenje u zajednici. Nekoć marginalizirani mladići koji su hodali po rubu života dat će sve od sebe i još jednom dokazati kako se i oni mogu promijeniti i pridonijeti društvu te ukazati i na jednu važniju, duhovnu a ne samo i isključivo onu materijalnu, dimenziju Božića, ovog velikog kršćanskog blagdana koji nam slijedi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...