u 81. godini života

Preminuo don Grubišić, zadarski student, mnogima omiljeni hrvatski svećenik

Ivan Katalinić

Poznati splitski svećenik don Ivan Grubišić umro je jutros u 81. godini života u Splitu, gradu u kojem je godinama bio jedan od omiljenih svećenika.

Ivan Grubišić, poznati svećenik, sveučilišni profesor i saborski zastupnik preminuo je u domu za umirovljene svećenike, javlja 24 sata, a prenose Vijesti.

Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. i na Filozofskom fakultetu u Zadru, (sociologiju i filozofiju). Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima.

Iako je u mirovini, predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj “Savez za građansku i etičnu Hrvatsku”.

Vodstvo Katoličke Crkve mu je branilo od početka kandidaturu za aktivno bavljenje politikom nije dozvoljeno no on se nije obazirao na te zabrane. Zbog toga mu je Splitsko-makarska nadbiskupija, tj. nadbiskup Marin Barišić izrekao kaznu obustave – suspenzije vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela zbog toga. Grubišić se žalio, no Vatikanska Kongregacija za kler odbila je njegovu žalbu. Bez obzira na suspenziju Grubišić je nastavio s političkim djelovanjem.

Njegov politički aktivizam je od početka privlačio pažnju javnosti budući da su njegovi stavovi često bili jako različiti od stavova većine svećenstva unutar Hrvatske. Zalaže se za reviziju, pa čak i raskid Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Svete stolice čime bi se smanjila količina novca koju godišnje Hrvatska daje Katoličkoj Crkvi. Također se protivi nastavi vjeronauka u državnima školama.

“Biti svećenik nije profesija, nego zvanje, i vrlo će mi nedostajati nedjeljni susreti s vjernicima”, govorio je.

Ostavi komentar koristeći Facebook