Festival klapa u Omišu: Na finalnoj večeri ženske klape iz Paga i Turnja!

Festival dalmatinskih klapa u Omišu se ove godine održao 51. put. Najavila su ga revijalna događanja izvan Omiša, a svečano je započeo podizanjem festivalske zastave 30. lipnja. Kroz tri izborne večeri, deset najboljih muških i ženskih klapa osiguralo je nastup u finalu Festivala ovog vikenda.

„Žensko pitanje“ na Festivalu načeto je još 1971. nastupom prve žene u sastavu klape Tramuntana, ali tek na desetom Festivalu ravnopravno je nastupila prva ženska klapa u muškoj konkurenciji. Klapa Zadranke je tada, kao debitantska klapa, izborila i nastup u finalu Festivala. Od petnaestog Festivala, kada su čak tri ženske klape ušle među deset finalista, postalo je jasno da je došlo novo vrijeme. Danas je situacija znatno bolja za žene, a ženskih klapa ima sve više svake godine pa su i finalne večeri podijeljene na mušku i žensku finalnu večer.

Završna večer ženskih klapa održati će se u petak 21. srpnja  na trgu Sv. Mihovila sa početkom u 21 sat. Pred kamerama HRT u izravnom TV prijenosu za odličja natjecat će se 10 ženskih klapa koje su svoje mjesto izborile u izbornim večerima, i to redoslijedom: PERUŽINI – Pag, VENTULA – Split, SALONA – Solin, KARMEL – Turanj, KURJOŽE – Podstrana, ORŠULICE – Vodice, ĆAKULONE – Zagreb, ANKORA – Podstrana, ORCA – Split i TERANKE – Pula.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radit će u sastavu: Mirko Barišić,  mo. Mojmir Čačija,  Mićo Friganović, prof. Rajmir Kraljević,  dr. Marko Rogošić,  dr. Ivana Tomić Ferić i prof. Velebit Veršić.

O interesu za finalne večeri dalmatinskih klapa govori i činjenica da se uvijek traži karta više, pa je grad Omiš, za sve koji nažalost nisu uspjeli doći do karata, organizirao live prijenos na video wall-u u Parku hrvatskih branitelja („Borići“) gdje će, uz nastup klape Pasika, početi Omiš Summer Treat Fest – dvotjedna kulturna i gastro manifestacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...