Glazbene večeri u Sv. Donatu: Upoznajte opus hrvatskog skladatelja Vinka Jelića!

Pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, Zbor Hrvatske radiotelevizije i barokni instrumentalni ansambl sastavljen od korneta, trombona, violina, viola, violončela, arhilutnje i orgulja,  izvest će program pod nazivom Audivi vocem: Vinko Jelić.

Radi se o projektu kroz kojeg su se sudionici pobrinuli da se bolje rasvijetli stvaralaštvo hrvatskog skladatelja Vinka Jelića, a koji je u odnosu na Ivana Lukačića, Julija Skjavetića i Tomasa Cecchinija u izvedbenoj praksi kroz 20. stoljeća bio manje zastupljen.

Zahvaljujući pionirskom radu muzikologa Dragana Plamenca u istraživanju hrvatske glazbene prošlosti, domaća glazbena javnost još je 1935. mogla čuti skladbe Vinka Jelića, na koncertu nazvanom Iz hrvatske muzičke prošlosti. Godine 1957. Albe Vidaković objavio je dvije publikacije posvećene Vinku Jeliću. Priredio je suvremeno izdanje Jelićeve zbirke Parnassia militia, uz iscrpan uvid u dostupne podatke o skladateljevu životu te uz notno izdanje Sechs motetten aus Arion primus. Tek 1974. i 1977., u transkripciji i redakturi Albe Vidakovića i Lovre Županovića, objavljene su skladbe iz obiju preostalih skladateljevih zbirki, Arion primus i Arion secundus.

Za ovaj projekt Jelićeve skladbe (izbor iz triju zbirki) suvremeno su rekonstruirane intervencijama samog dirigenta Tomislava Fačinija. Snimljen je nosač zvuka Vinko Jelić: Audivi vocem (Hrvatska radiotelevizija, 2015. / tonska majstorica: Marijana Begović, producent: Marin Fulgosi), a uspješni koncerti održani su u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Osoru.

U četvrtak 20. srpnja koncert će se održati u Crkvi sv. Donata s početkom u 21 sat.

Ulaznice su u prodaji na www.ulaznice.hr, na Info pultu Kneževe palače od 11 do 13 i od 19 do 21 sat ili pred koncertnim prostorom sat vremena prije početka koncerta.


  1. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU

Međunarodni ljetni glazbeni festival

Zadar – Hrvatska

  1. 7. – 10. 8. 2017.

ČETVRTAK, 20. 7. 2017.

CRKVA SV. DONATA, 21 h

Vinko Jelić: Audivi vocem

ZBOR HRT-a

BAROKNI INSTRUMENTALNI ANSAMBL

Krešimir Fabijanić, Gawain Glenton, korneti

Hrvoje Sironić, Tin Cugelj, tromboni

Vlatka Peljhan, Helga Korbar, violine

Ana Torbica, viola

Pavle Zajcev, violončelo

Edin Karamazov, arhilutnja

Predrag Gosta, orgulje

Tomislav Fačini, dirigent

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...