Cestitka_Uskrs

Možete li si priuštiti noćenje u svjetioniku?

Na jadranskoj obali 50 je svjetionika koji se polako, ali sigurno pretvaraju u luksuzne apartmane i obogaćuju našu turističku ponudu, piše tportal.

Neki se nude preko Airbnba, a do nekih je moguće doći preko turističkih agencija. U ponudi ima svega, od skromnih oaza mira do nevjerojatnog luksuza u potpunoj izolaciji.

Cijene su prilagođene ponudi – ljetovanje na jednom od povoljnijih svjetionika možete rezervirati za oko 500 kuna po noćenju, dok se cijene onih uređenih kreću i do nekoliko tisuća kuna, pogotovo u špici sezone.

Većina hrvatskih svjetionika sagrađena je u 19. stoljeću, kada su bili prijeko potrebni za navigaciju kroz razvedenu obalu nakrcanu hridima i otocima. Danas su svoju svrhu pronašli u turizmu.

Ponuda za goste željne osame nije prebogata, ali nije ni loša. Ljetovanje na svjetioniku podrazumijeva samoću, privatnu plažu i predivan pogled. Oko njih nema gužve, buke ni prometa, no zato su logistički zahtjevniji i prirodno – skuplji.

Sveukupno, u Hrvatskoj ima oko 200 kreveta u svjetionicima turističke namjene. Skromna je to ponuda koja je u odnosu na ukupan turistički rezultat ispod razine statističke greške, no baš zato je za svoje mjesto na svjetioniku potrebno pričekati jer potražnja višestruko nadmašuje ponudu, kaže za tportal Boris Žgomba, vlasnik agencije Uniline.

– Ponuda svjetionika ograničena je njihovim brojem – ona ne ovisi o novom investitoru koji će kupiti otok i sagraditi svjetionik, kaže u šali Žgomba te dodaje:

– Svjetionici postižu dobru popunjenost, no nisu klasični apartmani. To je vrlo specijalizirana ponuda koja je mamac za Hrvatsku. Na njih više-manje dolaze obitelji ili grupe prijatelja željnih robinzonskog turizma.

Među najljepšim svjetionicima na našoj obali su Tajer, Prišnjak i Pločica.

Svjetionik Tajer izgrađen je 1876., a sastoji se od velike kamene zgrade koja je zatvorenim mostom spojena sa željeznom kulom. Svjetionik površine 400 četvornih metara nalazi se u borovoj šumi, a iz oba apartmana pruža se prekrasan pogled na Dugi otok.

Otočić Prišnjak udaljen je svega 300 metara od zapadne obale otoka Murtera, a svjetionik na njemu izgrađen je 1886. Udaljen je od plaže svega 15 metara, a u njemu se nalaze prostrani apartmani te kamena terasa.

Svjetionik Pločica izgrađen je 1887., a nalazi se između Hvara, Korčule i Pelješca. Otok je dobio ime zahvaljujući svom zanimljivom izgledu. Nizak i ravan, izdaleka sliči na pločicu koja je izronila iz mora, a izbliza je jedan od najljepših primjera posebnosti Jadranskog mora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...