Nekoliko dana nas dijeli od Suza sv. Lovre, najsjajnije kiše meteora u posljednjih 96 godina

Posljednjih se dana internetskim kuloarima počelo šuškati o najsjajnijoj kiši meteora u posljednjih 96 godina. Premda se mnogi stručnjaci ne slažu s ovim senzacionalističkim napisima, činjenicom ipak ostaje kako ćemo u periodu od 9. do 13. kolovoza rado pogledati u noćno nebo i dopustiti da nas prizor meteorskog pljuska očara.

Suze sv. Lovre, odnosno Perzeidi, meteorski su pljuskovi koji se svake godine javljaju od 25. srpnja do 20. kolovoza, s time da su najučestaliji oko 12. kolovoza. Svemirske krhotine u ovom dijelu godine obično su najvidljivije i najsjajnije, stoga se iščekuju s nestrpljenjem i ne čudi kako su postale jedna od omiljenih ljetnih pojava. Bez obzira na to u kojem se dijelu planete nalazili, najveću će količinu meteora Perzeidi ove godine proizvesti tik pred jutro 11., 12. i 13. kolovoza.

Za vrijeme Suza svetog Lovre obično se može vidjeti i oko 80 meteora na sat, no s obzirom na mjesečinu koja će umanjiti blaže primjerke krhotina, ove se godine očekuje oko 50 meteora u satu. Bilo kako bilo, 12. kolovoza pripremite prostirku, maknite se što dalje od gradskih svjetala i uživajte u spektaklu na noćnom nebu koje nam ponovno priprema priroda, piše Fashion.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...