Počnite sušiti smokve, jer upravo one su jedne od najzdravijih namirnica svijeta

Želite li pojesti nešto slatko, a da sadrži malo masnoća, šećera i još je bogato vitaminima i mineralima? Tu je za vas suha smokva!, piše Zdravlje.
Smokve su simbol slatkoće, plodnosti i obilja. Možete uživati u njihovom plodovima u sirovom i suhom obliku. Suhe smokve idealne su kao međuobrok. Bogate su hranjivim tvarima.
Suhe smokve su malo čvršće od svježih i sadrže više šećera. U ovom slučaju, predlažem da malo ostavimo kalorije sa strane jer ove slasne namirnice bogate su vitaminima i mineralima. I što je još važnija imaju nisku količinu masti.
Prehrambene vrijednosti suhih smokava variraju ovisno o kvaliteti voća i porciji. Sadrže proteine, kalcij, željezo, magnezij, kalij, fosfor, folnu kiselinu te vitamin C i K.
Suhe smokve dobre su za:
Zdravo srce
Siromašne su natrijem, a bogate kalije i magnezijem. Upravo bogatstvo s ova dva elementa čine da suhe smokve snižavaju krvni tlak. Antioksidansi u smokvama sprječavaju suženje krvnih žila.
Zdrave kosti
Kalcij i kalij zajedno povećavaju gustoću kostiju, odnosno jačaju ih. Kalij također osigurava da tijelo gubi što manje kalcija putem urina. S više kalcija u tijelu smanjen vam je rizik od osteoporoze te artritisa.
Dijabetes i kontrolu tjelesne težine
Ljekoviti su i listovi smokve. Idealni su za dijabetičare i za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma viška. Prirodni šećeri i vlakna pomažu pri reguliranju krvnog tlaka te inzulina. vlakna prisutna u listovima ubrzavaju metabolizam.
Željezo u suhim smokvama te folna kiselina idealni su za anemične osobe te za žene koje su trudne ili imaju problema s mjesečnicom. Suhe smokve djeluju antiseptično pa su korisne pri liječenju od akni. I svakako će vam pomoći ako imate problema sa zatvorom.