Zadarski nadbiskup predvodio misu povodom Dana Vojne kapelanije: “Otvorite vrata Kristu, neka ga se nitko ne plaši!”

U kapelici “Sv. Ivana Pavla II.” u Ministarstvu obrane RH u utorak, 24. listopada 2017. godine, monsinjor Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, predvodio je misu povodom obilježavanja Dana Vojne kapelanije “Sveti Ivan Pavao II”, javlja MORH.

Obilježavanju Dana Vojne kapelanije prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, državni tajnici MORH-a Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, izaslanstvo vojnih i policijskih svećenika Zagrebačkog dekanata te brojni predstavnici MORH-a i OSRH-a.

U svojoj propovijedi mons. Želimir Puljić izrazio je veselje što ima priliku slaviti spomendan svetog Ivana Pavla II. u kapelici posvećenoj upravo njemu. „Ne bojte se, otvorite vrata Kristu! – riječi su Ivana Pavla II. upravo na dan kada je izabran za glavnog pastira Katoličke crkve. On je već tada shvatio kako je njegova misija donijeti Krista svima pa možemo reći kako je naš Dobri Papa bio pravi Božji general i vođa Kristove vojske, general jednog i jedinog Kralja, zaista je ozbiljno shvatio svoju zadaću nasljednika svetog Petra –  buditi svijest o Božjoj prisutnosti među narodima“, rekao je mons. Puljić te dodao: “Čvrst i hrabri papa zalagao se za ujedinjenu Europu te pozivao u ovome vremenu za povratak kršćanskim vrijednostima. Njegov je mač bio uperen protiv idola našeg vremena, protiv svijeta koji bježi od Boga, protiv svih zavodnika ljudi. Otvorite vrata Kristu, otvorite mu državne granice, otvorite mu vrata ekonomskih i političkih sustava, neka se nitko ne plaši Krista, temeljna je poruka Svetog Ivana Pavla II.”

Nakon mise u dvorani Doma HV-a „Zvonimir“ mons. Puljić održao je predavanje o životu i radu svetog Ivana Pavla II., gdje je tri Papina dolaska u Hrvatsku nazvao blagoslovom za hrvatske obitelji i ratom izmučenu i napaćenu zemlju. „Ne znamo koliko smo sretni što su ruke svetog Ivana Pavla II. blagoslovile naše obitelji i ne znamo koliko smo sretni i koliki blagoslov imamo što je jedan ovakav svetac hodao po ratom izmučenoj i napaćenoj zemlji. Suosjećao je s Hrvatskom u njezinim najtežim trenucima, i to je više puta dokazao i pokazao. Sveti Otac volio je Hrvatsku“, poručio je mons. Puljić.

Ministar obrane Damir Krstičević u svom je obraćanju istaknuo dobre odnose Katoličke crkve u Hrvatskoj i Ministarstva obrane RH. “Ovo je prvi put u povijesti naše kapelanije da tako visoki crkveni dužnosnik dolazi u naše ministarstvo, čime se potvrđuje dobra suradnja MORH-a i Katoličke crkve. Hvala našem vojnom biskupu mons. Juri Bogdanu na brizi o našim djelatnicima. Crkva daje nemjerljiv doprinos u formiranju naših dočasnika i časnika, poglavito kod težih zadaća kao što su mirovne misije. S druge strane, znamo koliko je Sveti Otac volio našu Hrvatsku, o čemu svjedoče i tri službena posjeta našoj domovini i njegovo zalaganje za ostvarenje hrvatske težnje ka slobodi i za prestanak rata. Među prvima nas je priznao upravo Katoličkom crkvom”.

Ministar Krstičević u prigodnom je obraćanju podsjetio i na riječi Alojzija Stepinca, kojega je upravo Ivan Pavao II. proglasio blaženim tijekom svog drugog posjeta Hrvatskoj 1998. godine. “Krunica je naša snaga – riječi su blaženog Stepinca. Ja ju uvijek nosim oko vrata, baš kao što su to činili i naši branitelji za vrijeme Domovinskog rata. Uz pomoć krunice uspjeli smo obraniti i osloboditi našu domovinu”.

Vojna kapelanija “Gospe Snježne” (raniji naziv) osnovana je Dekretom vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca 25. prosinca 2002. Pod ovlast kapelanije ubrajaju se sve osobe i objekti u sjedištu Ministarstva obrane i u Zapovjedništvu Glavnog stožera OS RH u Zagrebu. Od 18. srpnja 2014. kapelanija nosi liturgijski naslov “Sveti Ivan Pavao II.”, a svoj dan slavi 22. listopada. Od 2011. godine kapelan je don Marko Medo.

Fotografije su dostupne OVDJE.

Foto: MORH/ J. Kopi

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...