Botić poziva Butkovića da se u ime Ministarstva i Vlade RH uključi u pitanje dodijele koncesije u luci Gaženica

Nakon godina obećavanja tisuća radnih mjesta u Gaženici, prošle godine HDZ- ova Vlada neugodno je iznenadila svih u Zadru (osim izgleda lokalnih dužnosnika) kada je teretnu luku Gaženicu izbacila iz popisa strateški važnih luka u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine. Akcija mladih i koalicijski partner Most smatraju da trebamo svi zajedno spriječiti jednak scenarij zanemarivanja sad putničkog dijela luke Gaženica.

Naime u putničku luku uloženo je više javnog, našeg novca, za koji ćemo još dugo svi zajedno otplaćivati kredit stranoj banci. Teško je procijeniti obim uloženog novca jer ogromna ulaganja nikada nažalost nisu slijedili paralelni napori da se osiguraju poslovni parteri i stvore stvarni uvjeti za rad i zapošljavanje ljudi.

Bilo je bitno samo ulagati novac bez ikakve strateške procjene kasnijeg korištenja luke. Zato je teško izreći procjenu ali preko 190 milijuna kuna bila bi naša realna, ako ne i skromnija procjena.

Akcija mladih i Most stoga traže podizanje razine odlučivanja o luci Gaženica sukladno njenoj vrijednosti ne samo za Zadar nego za cijelu Hrvatsku. Tražimo transparentno predočenje uvjeta natječaja za koncesiju, kojima se sad procjenjuje da je luka Gaženica nebitna za koncesije koje bi odgovarale članku 67. stavku 4. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, odnosno koncesijama za koje se traži suglasnost Vlade Republike Hrvatske?! Kako to da odluka o koncesiji za Gaženicu nije dovoljno važna a da bi se donosila na razini Vlade RH uz puno ozbiljnije procjene utjecaja takve koncesije na cjelokupno gospodarstvo Zadra dugi niz godina koje slijede?

Ovako luka Gaženica je marginalizirana od strane istih koji se godinama kunu u njeno pokretanje i nova ulaganja, a istodobno rade sve da luka izgubi svoje značenje: ukidaju željezničku vezu, izbacuju je iz strateški važnih luka, stavljaju ravnateljstvo koje nije sposobno za ovakvu luku osigurati više od jedne vrlo sumnjive ponude…

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač Kluba Akcije mladih i Mosta zatražio je stoga kao predstavnik sve zainteresirane javnosti uvid u tu jednu ponudu, jednom kad je istekao natječajni rok i nakon otvaranja ponuda.

Pozivajući se na zakon koji se do sada uopće nije primjenjivao za luke otvorene za javni promet, a osobito ne na državnu  (valjda?)  luku međunarodnog značaja,  jer je to opći Zakon o koncesijama, donesen nakon odlaganja zbog opće pobune upravo zbog pitanja koncesije na pomorskom dobru plaže Zlatni rat, predstavnica Lučke uprave Zadar odbija zahtjev za uvidom u ponudu!?

Međutim iz odbijenice zahtjeva za uvid jasno je vidljiva još gora činjenica: na luku Gaženica NE PRIMJENJUJE se glava IV. istog Zakona predviđena za koncesije koje prelaze određeni vrijednosni prag koji im tada jamči puno ozbiljniji i transparentniji postupak koncesioniranja, te višu razinu odlučivanja od lokalne!

Ovako se stvarno događa da je HDZ-ova Vlada i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doista dozvolilo da o sudbini milijuna i milijuna naših kuna uloženih u Gaženicu, odlučuju samostalno „lokalni dečki“ njih sedam, koji su prema stranačkoj iskaznici imenovani u Upravno vijeće Luke Zadar, a koji bi teško svi zajedno mogli skupiti iole pristojniju referencu stručnjaka za gospodarsko korištenje luka na bilo kojoj osim lokalnoj razini.

Pozivamo stoga ministra pomorstva Olega Butkovića da se u ime Ministarstva i Vlade RH uključi u pitanje dodijele koncesije u luci Gaženica u Zadru. Posebno stoga jer će mu podnositelji jedine ponude već biti dobro poznati iz odbijene koncesije za luku Gruž u Dubrovniku. Koncesije odbijene zbog mutnih licitiranja obveza ulaganja u luku Gruž koju ti „veliki“ investitori ad hoc osnovanog fonda, na kraju nisu nikako mogli osigurati. Smatramo da je luka Gaženica jednaka vrijednost, po potencijalu, a posebno po mnogostruko većem ulaganju, od gore spomenute luke.

Ministre Butkoviću Klub AM i Mosta traži određenje Ministarstva kojim upravljate o značaju luke Gaženica za Republiku Hrvatsku jer jedno govorite, a drugo se radi.

Akcija mladih i Most također želi naglasiti da se o pitanjima općeg pomorskog dobra u koje spadaju luke, odlučuje sukladno našoj stoljetnoj pomorskoj tradiciji, zakonima vezanima uz more i na razini opće javnosti koja nadgleda kako se upravlja općim pomorskim dobrom na kojem nitko (i nikada) ne smije imati prava vlasnika. Nego samo prava dobrog upravitelja. Što hdz ova vlast za luku Gaženica uporno odbija. Zašto kad nam je ta luka toliko vrijedna?

Predsjednica Kluba Akcije mladih i Mosta gradskog vijeća Grada Zadra

mr.sc Marjana Botić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...