Zadar i županija trebaju se pripremiti na dolazak indijske produkcije i indijskih turista

Indijske produkcije i indijski turisti dolaze, a Zadar i Zadarska županija trebaju se pripremiti kako bi snimanja i njihov boravak protekli što bolje, zaključak je okruglog stola „Dolaze li nam indijske produkcije i indijski turisti“ koji je u okviru Dana Zadarske županije u organizaciji Filmskog ureda Zadar u suradnji sa Sveučilištem u Zadru održan u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Ivan Cvirn, iz producentske kuće Blenda govorio je o pozitivnom iskustvu snimanja prošle godine kada je u Zadru i Novigradu snimljen spot za pjesmu „Kiss me baby“ koja je zapravo dio filma Mahanubhavudu koji u indijskim kinima vrlo dobro prolazi kod publike. Kada se zna da je Indija mnogoljudna zemlja, da njezini stanovnici njeguju kulturu odlaska u kino te da ujedno imaju naviku putovati za lokacijama iz filmova, jasno je da se treba potruditi iskazati im dobrodošlicu. To se prije svega odnosi na hranu koja je specifična za ove filmske ekipe. Filmaši sa sobom obavezno dovode svoje kuhare i svoje začine, a Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija i vlasnik agencije Terra travel istaknuo je dugoročne planove vezane za edukaciju hrvatskih kuhara koji će se dogodine osposobljavati za pripremu takve hrane. On je također naglasio potencijal i jako veliko zanimanje Indijaca za Hrvatsku jer je predstavljao HTZ na sajmu OTM u Mumbaiju u siječnju što je bilo prvo službeno predstavljanje HTZ-a u Indiji.

Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad naveo je iskustvo s indijskim gostima prošle godine u travnju kada je hotel u Novigradu te desetak apartmana u privatnom smještaju bilo tjedan dana popunjeno. Također je iskazao spremnost na suradnju na novim projektima jer u tome vidi odličnu mogućnost promidžbe lokacija u Novigradu, koje će dovesti nove turiste.

Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar o iskustvu snimanja indijskih produkcija rekla je da je bila dragocjena suradnja s producentskom kućom Blenda koja se pobrinula oko viza i radnih dozvola, a Filmski ured pobrinuo se za dozvole za snimanja. Najavila je dolazak indijskih filmskih ekipa na nova snimanja početkom ljeta te u rujnu i dva nova dugometražna filma.

Ivan Cvirn rekao je kako se u Zadar i Zadarsku županiju rado vraća zbog podrške Filmskog ureda te je najavio snimanje promo video spotova za Mercedes A-klase već krajem ovog mjeseca, a potom i natjecanje dronova na prelijepim lokacijama u Zadarskoj županiji. Uspoređujući s drugima rekao je da se na području Zadra osjeća sigurnije jer zna da će dozvole dobiti jednostavnije i brže nego u drugim sredinama zahvaljujući dobroj suradnji s Filmskim uredom Zadar.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...