Istina o Istanbulskoj; U tjedan dana prikupili 215.000 potpisa

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” u prvih osam dana prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu o otkazivanju Istanbulske konvencije prikupila je 215.000 potpisa, te je u srijedu izvijestila da im nedostaje još 160.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

Predstavnici inicijative u srijedu su održali konferenciju za novinare te pozvali građane, “kojima je stalo do obitelji, hrvatske kulture i tradicije”, da im daju svoj potpis u preostala četiri dana do kada se prikupljaju potpisi.

Do 27. svibnja Inicijativa mora prikupiti oko 375.000 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača, da bi se održao referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije. “Svaki potpis će biti važan”, poručila je koordinatorica Inicijative Kristina Pavlović te pozvala sve građane koji su iz bilo kojeg razloga protiv Istanbulske konvencije da im daju svoj potpis.

“Ovih 215.000 ljudi koji su u prvom tjednu dali potpise, došli su reći da su protiv politike koju provodi aktualna vladajuća elita, zajedno sa SDP-om u tihoj koaliciji. Oni su potencijal za buduće demokratske promjene na bolje”, rekao je predstavnik Inicijative Željko Sačić na konferenciji koju su održali ispred Državnog odvjetništva.

Naime, Inicijativa je danas podnijela kaznenu prijavu protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i protiv načelnika općine Gradac Matka Burića “jer su grubo zloupotrijebili svoja prava i ovlasti te počinili kazneno djelo uskrate biračkog prava”.

Obersnela prozivaju da im je zabranio prikupljanje potpisa, te ističu da je takvo ponašanje potpuno neprihvatljivo u demokratskom društvu. Zbog toga će od nadležnih tijela zatražiti ponavljanje prikupljanja potpisa u Rijeci i Gradcu, gdje su, kaže Sačić, bili najveći problemi i gdje je zabranjeno prikupljanje potpisa.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...