“Zločinačka organizacija koja je prodavala trulo meso djeluje i u Hrvatskoj!”

Samo četiri mjeseca bila su dovoljna za veliku akciju Europola nakon koje je s polica europskih trgovina povučeno više od 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića, a ukupno je uhićeno 749 odgovornih osoba. Istraga pod nazivom OPSON VII provedena je u 67 europskih zemalja, među njima i u Hrvatskoj, no zasad nisu objavljeni rezultati po državama, javlja portal novac.hr.

Europol je objavio da je raskrinkao oko 50-ak kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića, koje su na tržišta stavljale potencijalno smrtonosne proizvode, a među njima je bilo trulo meso koje se ponovo pakiralo i prodavalo kao ispravno, lažno mlijeko u prahu za bebe, a fokusirali su se i na tunu kojoj su kemikalijama davali izgled svježe, netom ulovljene ribe, da je ne bi prodavali u konzervi.

Hrvatska agencija za hranu odgovorila nam je da nema konkretne podatke o ovoj akciji Europola, a domaći proizvođači mesa i ribe nisu suglasni oko stupnja ispravnosti proizvoda na domaćim policama.

Danijel Kolec, predsjednik Udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum, kaže kako je krajnje vrijeme da Hrvatska dobije burzu ribe, na kojoj bi zajedno djelovali proizvođači, uvoznici, inspektori, a potrošači bi dobili najbolje i provjerene proizvode.

– Kvalitetnu ribu izvozimo, a jeftinu uvozimo. Na policama naših trgovina nalazi se loša tuna s Filipina, govore da je svježa, a ona je zapravo prepakirana nebrojeno puta. Kod nas najveću odgovornost imaju trgovci sami, a oni nisu inspektori i ne mogu prepoznati kada je nešto zdravstveno ispravno, a kada nije – kaže Kolec.

Naglašava kako Italija, koja uvozi velike količine ribe, vrši daleko češće i kvalitetnije kontrole od Hrvatske, ali smatra kako je uvoznički lobi kod nas prejak da bi se tako nešto moglo ostvariti. – Potrošačima savjetujem da kupuju od provjerenih ribara i, kad god je to moguće, izbjegavaju kupovanje ribe u trgovačkim lancima – zaključuje Danijel Kolec.

Nešto je optimističniji direktor Croatiastočara Branko Bobetić, koji naglašava da Hrvatska nema dovoljno vlastitog mesa i osuđena je na uvoz, posebno svinjetine i junetine.

– Uvjeren sam da je situacija sada puno bolja nego što je bila prije godinu i pol. Ministarstvo poljoprivrede značajno je pojačalo kontrole, a rezultati su transparentni pa se uvoznici ne usude igrati sa zdravljem potrošača. No, preporučujem svima da kupuju svježe meso umjesto pakiranog i da sami, vizualno, paze na izgled mesa – kaže Branko Bobetić.

Najgori primjeri otkrivenih prevara

Tuna tretirana kemikalijama

Lošiji komadi tune i oni koji stoje neko vrijeme umakali su se u kemikaliju koja joj je davala bistru crvenu boju, nakon čega se prodavala kao svježa.

Mlijeko za bebe bez nutrijenata

Prepakiravanje mlijeka u prahu za bebe koje nije imalo štetnih tvari, ali isto tako nije sadržavalo niti jedan od nutrijenata, vitamina iminerala, koji su bili navedeni na ambalaži.

Otpaci u mljevenom mesu

U jednoj belgijskoj tvornici u mljevenom mesu koje opskrbljuje niz trgovina pronađeni su komadi mesnih otpadaka koji nisu predviđeni za ljudsku konzumaciju, čak i komade strvina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...