Educirajte se ili otkaz? Na najvećem udaru službenici i radnici u administraciji

Administratori poput radnika na servisima za korisnike, službenici u poštanskim uredima ili u bankama i osiguravajućim kućama, ali i trgovački putnici gubit će tržište u iduće četiri godine. Pokazuje to izvješće o budućnosti tržišta rada koje je Svjetski ekonomski forum proveo na 300 tvrtki s više od 15 milijuna radnika.

Poslodavci traže stručnjake modernog doba
Velika prijetnja tim poslovima su digitalizacija i roboti koji će se uvesti za obavljanje određenih poslova. Kad je riječ o regiji kojoj i mi pripadamo, poslodavci tvrde da će im trebati više stručnjaka za aplikacije i softvere, direktora i menadžera, stručnjaka za marketing i prodaju, analitičara podataka, ali i specijalista za ljudske resurse. Poželjni će biti i financijski analitičari, ali i radnici u tvornicama.

U našoj regiji čak 52 posto radnika mora uložiti u svoje znanje i vještine da bi zadržali posao. No, 72 posto poslodavaca je spremno uložiti novac u edukaciju zaposlenih. Pritom procjenjuju da četvrtina radnika treba do tri mjeseca edukacije kako bi popravila svoje vještine, gotovo desetina bi u iduće četiri godine trebala završiti edukaciju koja traje više od godinu dana da bi mogli zadržati posao.

Što će biti na cijeni?

Svaki četvrti poslodavac u našem okruženju planira do 2022. godine uvesti humanoidne robote, a gotovo polovica njih ulagat će u automatizaciju poslovanja. Čini se da će pod najvećim pritiskom biti administracija koju je uz pomoć novih tehnologija lako reducirati, dok posla ima i bit će za proizvodne radnike i stručnjake, piše Večernji list.

Prema istom istraživanju, u idućih nekoliko godina na cijeni će biti analitičko razmišljanje, inovacije, te svladavanje novih tehnologija. Zaposlenici će dobivati nove zadaće i priliku za dokvalifikaciju, a ako ne budu mogli odgovoriti na izazove, postat će nekonkurentni.

Usavršavanje je nužno

Nova zanimanja zauzimat će umjesto dosadašnjih 16, 27 posto tržišta rada. Istraživanje poručuje da je usavršavanje nužno s obzirom na to da su se poslodavci izjasnili kako bi se radije angažirali oko toga da njihovi radnici usvoje nove vještine nego da traže nove zaposlenike.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...