Zadarski kralj inćuna “tukao” se i sa ZAMP-om, već je imao posla s pravosuđem

Poduzetnik s Paga Neven Badurina obogatio se na preradi ribe, zbog čega su mu mediji prilijepili titulu ‘kralja inćuna’. Njegova poduzetnička karijera vrvi raznim sudskim procesima i presudama, a sad se našao pred najvećim izazovom karijere. Završio je iza rešetaka zbog sumnje da je iz svoje tvrtke Ostrea od 2003. do danas izvukao čak 48 milijuna kuna, pri čemu je za više od 19 milijuna kuna oštetio državni proračun

Voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta Tomislav Škara pojasnio je da se privedena četvorka nezakonito ‘igrala’ potporama i poticajima koje je tvrtka Ostrea dobila od Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za unapređenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Za Badurinu ovo nije prvi put da se našao u sukobu sa zakonom.

Tako je prije pet godina osuđen na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog krivotvorenja isprava prilikom gradnje hotela Luna na otoku Pagu, piše Tportal.

U lipnju ove godine Prekršajni sud u Zadru Badurinu i njegovu tvrtku proglasio je krivima za ekološki incident kad su otpadne vode iz njegove tvornice onečistile poljoprivredno zemljište u Stankovcima.

Protiv Badurine od 2015. vodi se i sudski postupak zbog prijevare u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja službene isprave prilikom vođenja zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria, koju je preuzeo 2012. godine.

Paški poduzetnik punio je novinske stupce i u siječnju 2013., kad je odbio platiti naknadu ZAMP-u za puštanje glazbe u svom hotelu Luna.

Badurina je rodom iz ribarskog mjestašca Jakišinci na Pagu. Još s 19 godina počeo je trgovati ribom, a od 1996. bavi se preradom ribe. Njegova tvrtka Ostrea, u čijem je suvlasništvu talijanska firma Fiduciaria emiliana, smatra se jednim od najvećih riboprerađivačkih poduzeća u Hrvatskoj.

Međutim, kada se zaviri u poslovne knjige, jasno je da mu biznis ne cvijeta. Štoviše, račun Ostree je svako malo blokiran, što znači da ima velikih problema s plaćanjem dospjelih obveza. Zadnje financijsko izvješće koje je Badurina predao Fini jest ono za 2015., što također govori o, blago rečeno, neurednom poslovanju.

Ništa bolje ne stoji ni njegov hotel Luna, koji je izgradio 2008. u rodnom mjestu za 100 milijuna kuna. I njemu je račun često u blokadi, a javno dostupno financijsko izvješće staro je dvije godine.

Iz njega je vidljivo kako je Badurinin turistički biznis opterećen velikim bankarskim kreditima, višestruko većima od ukupnog kapitala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...