Kraj pod Velebitom zaslužuje novu priliku; U potrazi za boljim sutra mještani Vinjerca uzeli stvar u svoje ruke i spašavaju selo

U Podvelebitskom kanalu, u kojem se nalazi Vinjerac, bura je ovih dana najradije viđen gost. Ne toliko zbog tjeranja oblaka, koliko zbog poznate vinjeračke recepture sušenja pršuta. ”Na buri ne može ništa drugo uspjeti, osim, evo, igrom slučaja, pršuta. Dakle, i u maloj sredini može se dobro raditi ako imate volju”, kaže vlasnica pršutane Marija Ćoza za dnevnik.hr.

Ali mnogi volju brzo izgube pa radije biraju grad kada shvate da u mjestu tijekom zime imaju trgovinu, kafić i više ništa.

Sa školom ili bez nje, Vinjerac je kroz desetljeća dao veliki broj pomoraca. I ne samo njih. Ovaj podvelebitski kraj nekada je imao šest puta više stanovnika nego danas. Maleno mjesto nekada je bilo važna pomorska luka, a sve se promijenilo kada je brodska linija prema Rijeci ukinuta.

Vinjerac je imao općinu, a danas nema ni mjesni odbor. Kad su shvatili da je stvar dotaknula kritičnu točku, mještani su uzeli stvar u svoje ruke, prošlo ljeto pokrenuli udrugu Vinjerac i sami započeli s promjenama. ”Da kroz fondove, kvalitetne projekte napravimo nešto, donesemo nešto. Primjer, nemamo bankomata. Mi smo izgubili dosta toga, što se tiče ambulante, pošte, škole”, kaže predsjednica udruge Marija Perica.

 

Probleme stvaraju i vukovi
Svaki pomak će, kažu, biti važan jer u Vinjercu je ostalo tek stotinjak stalnih stanovnika. A ništa bolje nije ni u susjednom Ždrilu, gdje stanovnike pak muče drugačiji problemi. Slavka Knežević je tako dobila vodovod, a izgubila asfalt. Riječima ”Bože sačuvaj!” opisali bi mještani i problem koji im stvaraju vukovi.

Denisu Kneževiću je ovčarstvo, uz posao vozača autobusa, dopunska djelatnost. Ali, čini se, neće još dugo. ”Samo četiri stada su ostala još ovdje. A prije, dok nije bilo vukova, iza rata, svi su imali ovce. Svi su rasprodali ili su poništili vukovi”, priča Knežević.

U kraju pod Velebitom niti je vuk sit, niti su ovce na broju, ali ljepotan kao iz razglednice nedvojbeno zaslužuje novu priliku, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...