Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina posjetit će male Sirijce u OŠ Šime Budinić

Dane 07. i 08. veljače 2018. godine u OŠ Šime Budinića, Put Šimunova 4, u Zadru, ravnatelj Ureda  za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, gosp Alen Tahiri, univ.spec.pol, posjetit će djecu izbjeglice i osoblje škole, a kako bi im dao podršku u integraciji te podijelio prigodne darove. Navedena aktivnost bila je predviđena u sklopu kampanje i kao dio projekta: ”Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita” sufinanciranog u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF).

Cilj pozitivne integracijske politike koju provodi ovaj Ured je učiniti postojeći integracijski sustav učinkovitijim i prilagodljivijim stvarnim potrebama svojih korisnika, a naših sadašnjih i budućih sugrađana, koji svoj novi dom grade, ili će graditi, u Republici Hrvatskoj. Ovo je postignuto putem podizanja svijesti stručne i opće javnosti o prihvatu i integraciji izbjeglica u Republici Hrvatskoj,  jačanjem kapaciteta dionika te jačanjem koordinativnih aktivnosti.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti je tijelo koje provodi koordinaciju rada svih ministarstava, nevladinih organizacija i drugih tijela koja sudjeluju u postupku uključivanja u društvo azilanata ili stranaca pod supsidijarnom zaštitom i kao takav pruža podršku jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u njihovoj integraciji u društvo.

Upravo je Grad Zadar prvi ugostio 40 državljana/ki iz Sirije i tako postao dom za ljude koji su iz svoje zemlje porijekla izbjegli zbog proganjanja bilo zbog njihove vjere, rase, nacionalnosti, pripadnosti određenoj skupini ili političkom mišljenju.

Trenutno je u OŠ Šime Budinića u Zadru uključeno u nastavu šestero djece izbjeglica iz Sirije.

Osobito napominjemo kako je u 2018. godini, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske kroz aktivnosti usmjerene na integraciju djece izbjeglica u školama obuhvatio gotovo 1000 djece iz 17 škola diljem Hrvatske (uključujući OŠ Šime Budinića u Zadru), te da je kao njihov rezultat nastala i brošura „Dječja pitanja o izbjeglištvu – i kako na njih odgovoriti“.

Ciljevi radionica bili su senzibilizacija učenika za prihvat djece izbjeglica kako bi se smanjila mogućnost diskriminacije te povećalo razumijevanje, tolerancija i prilike za integraciju djece izbjeglica u njihovu novu sredinu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...