gubilo se

Anegdota o Kreši i pidžami. Bilo mu je hladno, obukao ju je ispod trenirke, a onda ga Žeravica pozvao u igru…

Arhiva AZD/Ilustracija

Ne može jedan tekst, višesatna priča ili jedan film dočarati Ćosićev značaj za ovdašnju košarku i društvo.

Osim veličanstvenih sportskih uspjeha, poznat je i po nekoliko anegdota. Tu je ona o pidžami.

– Ćosić je bio često glavni akter zabavnih anegdota, naročito iz njegove “pred-mormonske ere” kada je bio pravi nestaško. Selektor Ranko Žeravica pozvao ga je u reprezentaciju s 18 godina, bilo je to na jednom turniru u Urugvaju pred Svjetsko prvenstvo 1967. Pošto je i u hotelu i u dvorani bilo jako hladno, “cimeri” Rato Tvrdić i Krešo Ćosić smislili su da preko dresa navuku i pidžame kako bi im bilo toplije i da ujedno budu spremni kad dođe vrijeme za polazak. Krešo je, međutim, na popodnevni odmor ipak otišao bez dresa a kada je došlo vrijeme polaska shvatio je da nema dres i počeo je tražiti, ali ga se požurivalo:

– Ma daj, navuci brzo trenirku, ionako nećeš igrati…

Krešo ga je poslušao i sve je bilo u redu do pred sam kraj meča. Krešo je mirno sjedio na klupi u trenerici ispod koje je bila pidžama, ali je Žeravica je odlučio u posljednjim minutama ubaciti ga u igru jer je razlika bila velika. Poslao ga je na zagrijavanje, a uplašeni Krešo pobjegao je negdje iza koša, van vidokruga selektora.

Žeravica je istezao vrat ne bi li vidjeo gdje je mladi centar, a kada ga pogledom nije pronašao poslao je nekoga da ga dovede. Umjesto Kreše došao je Rato Tvrdić i rekao:

– Šjor Ranko, onaj mulac ne može u igru, od straha se u***o.

– Znao sam da od njega nikad neće biti igrač, izustio je ljutiti Ranko.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar