Aplikacija je bila dostupna u trgovini Google Play

Opasnost za korisnike Androida: Ako imate ovu aplikaciju, odmah ju izbrišite!

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Neki su uređaji i servisi sigurniji od drugih, ali kako na to konstantno upozoravaju sigurnosni stručnjaci, apsolutna sigurnost ne postoji, a najbolji primjer za to jest malware pronađen u popularnoj aplikaciji za Androide CamScanner. Riječ je o aplikaciji koju je u trgovini Google Play preuzelo više od 100 milijuna korisnika koji su više nego zadovolji s onim što nudi – tekst iznad kojeg postavite kameru digitalizira i pretvara u PDF.

CamScanner već je godinama dostupan u Googleu Play te je riječ o legitimnoj aplikaciji koja je prošla kroz sigurnosne provjere Googlea i s kojom nikada nije bilo problema. Tako je bilo sve do nedavne nadogradnje u kojoj je ubačen maliciozni kod putem kojeg se na telefone koji rade na Androidu, bez znanja korisnika, mogu preuzeti maliciozni programi – njihovi kreatori moći će poduzeti različite akcije s telefonima pa tako npr. mogu prikazivati nametljive oglase, korisnike prijavljivati na pretplatničke servise, dokopati se privatnih podataka korisnika i slično.

Probleme s tom aplikacijom pronašli su sigurnosni stručnjaci kompanije Kaspersky – nakon što su upozorili Google, aplikacija je odmah povučena iz trgovine Google Play, no tko zna koliko ljudi trenutačno na telefonima ima instaliranu tu aplikaciju. U opasnosti su naročito korisnici na čijim se telefonima aplikacije automatski nadograđuju pa se možda i CamScanner nadogradio na verziju s malwareom. Iako su nakon toga programeri objavili još jedni verziju aplikacije u kojoj su ispravili propust, na blogu Kasperskog kažu da se verzije aplikacija mogu razlikovati za drugačije uređaje te neke od njih i dalje mogu sadržavati maliciozni kod.

Ako i vi imate ovu aplikaciju na svom telefonu, sigurnosni stručnjak Matthew Hickey ima jednostavan savjet za vas: “Bez dvojbe, najbolje je izbrisati CamScanner i čekati lansiranje nove verzije koju će testirati stručnjaci za kibernetičku sigurnost”, prenosi Zimo.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar