Iznesene završne riječi obrane

“Nema dokaza da je Kalmeta počinio ono što mu se stavlja na teret”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Na zagrebačkom Županijskom sudu nakon dokaznog postupka koji je trajao gotovo dvije godine u ponedjeljak je počelo iznošenje završnih riječi stranaka u suđenju bivšemu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i ostalim okrivljenicima u aferi HAC-Remorker.

”Kalmeta je izgradio kriminalnu piramidu unutar resora kojim je upravljao te je jasno da je kao nositelj državne vlasti u ključnom resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanaka morale izvršavati njegove naloge”, kazao je zamjenik ravnateljice Uskoka Saša Manojlović.

Tužitelj je naveo da su sve optužbe protiv Kalmete i ostalih optuženika dokazane i da je cilj organizacije s Kalmetom na čelu bilo izvlačenje novca. Dodao je da su u sve sporne slučajeve kao investitori bile uključene Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Lučka uprava Zadar, čiji su poslovi pripadali ministarstvu koje je tada vodio Kalmeta.

U završnim riječima tužiteljstva Manojlović je podsjetio na svjedočenje nekadašnjeg člana Uprave Hrvatskih autocesta Josipa Sapunara koji je opisao kako se dijelio novac te kako mu je bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković kazao da dio izvučenog novca ”ide za Kalmetu i za Zadar”.

”Posebno treba imati na umu da su inkrimirana djela počinjena u vezi s cestogradnjom tijekom gradnje kapitalnih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. Ti projekti imali su veliku važnost za Republiku Hrvatsku i njezine građane, a okrivljenici su to iskoristili za osobno bogaćenje”, zaključio je zamjenik ravnateljice Uskoka Saša Manojlović zatraživši od suda da sve optuženike proglasi krivima i osudi po zakonu.

Kalmetin branitelj Krešimir Vilajtović u završnim riječima obrane rekao je kako je Uskokova optužnica ”konfabulacija” jer ne postoje dokazi.

”Nitko od svjedoka i vještaka tijekom suđenja nije spominjao Kalmetu, ne postoje ni materijalni dokazi koji bi upućivali da je Kalmeta znao i počinio ono što mu se stavlja na teret. Kako Kalmeta može biti optužen da je imenovao ključne ljude u resoru radi uvlačenja u kriminal kada sva ta imenovanja donosi Vlada? Uz to, Sapunar i Boban su bili u Upravi Hrvatskih autocesta još od vremena Vlade Ivice Račana”, naglasio je Kalmetin odvjetnik Vilajtović.

Božidar Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona.

Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao “po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu “kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi tada najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u Upravi HAC-a.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića ‘prokazao’ kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro.

Nagodbu s tužiteljstvom nakon priznanja optužbi postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) i njezina dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati