KOLIKO PIZAJU Preferencijalni glasovi otkrivaju stvarni rejting: U 9. jedinici 2020. rekorder je bio Kalmeta s 16.002 glasa, Žuvela dobio 1.362, Rubeša 232, a Pupić Bakrač tek 181 glas

Preferencijalni glasovi vrlo su neugodna stvar za političare, osobito one s niskim rejtingom jer otkrivaju njihovu stvarnu političku težinu. Onima s malom podrškom birača bilo je lako “utopiti” se u ukupnom rezultatu stranke, no otkako je 2015. izmjenama Zakona o izborima za parlamentarne izbore uvedeno preferencijalno glasovanje, mnogi politički “junaci” našli su se na muci.

Naime, parlamentarnim izborima 2016. hrvatskim građanima prvi je put omogućeno  korištenje preferencijalnog glasa, što se pokazalo izvrsnim u otkrivanju stvarnog kredibiliteta političara. Uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora, čija se kampanja već zahuktava, donosimo rezultate preferencijalnog glasovanja na izborima za Sabor 2020. godine u 9. jedinici kojoj  pripada Zadarska županija.

A brojke otkrivaju nevjerojatnu situaciju – od Kalmetinog rekorda s 16.002 glasa, do svega dva glasa koliko su dobili pojedini kandidati. To su oni za koje, dakle,  nije glasovala niti uža, a kamoli šira obitelj ili prijatelji.

Analiza sranačkih lista 9. jedinice tako otkriva da je apsolutni  rekorder po broju glasova bio predsjednik županijskog HDZ-a, Božidar Kalmeta, s osvojenih 16.002 glasa, i to kao zadnji na listi. Rezultatom je te godine čak bio bolji od nositelja stranačke liste, aktualnog ministra pravosuđa Ivana Malenice, koji je dobio 12.799 glasova. Kalmeti se tek malo primakao Mostov Miro Bulj s 9.604 glasa, a svi ostali političari imali su puno manje brojke.

Iznimno loš rezultat za HDZ, iako druga na listi, ostvarila  je Grozdana Perić s podrškom birača od svega 961 glasa. Od nje je bila gora samo Nikolina Baradić, današnja saborska zastupnica, s 631 glasom, a bolji su   bili stranački kolege Rade Šimičević s 1.269 te aktualni državni tajnik u  Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, s 1.907 glasova.

SDP-ovi kandidati u 9. jedinici ostvarili su slabe rezultate. Renata Sabljar Dračevac  dobila je 2.386 glasova, a Radoslava Gregov tek 231. No, SDP je u ovoj jedinici ostao i bez ovog mandata jer je Sabljar Dračevac prešla stranci Socijaldemokrata.

Nakon ovih kandidata, dolaze  oni s iznimno lošim rezultatima, s obzirom da im se rejting kreće oko 200-tinjak glasova. S obzirom koliko su glasni, teško je povjerovati da su tako malo dobili zadarski političari poput Ante Rubeše i Marka Pupića Bakrača iz Akcije mladih. Na zadnje su izbore za Sabor izašli u koaliciji s Nezavisnom listom Stipe Petrine, načelnika Primoštena, te doživjeli potpuni fijasko: kao drugi na listi Rubeša je dobio samo  232 preferencijalna glasa, a Marko Pupić Bakrač još manje – 181. No, ni to nije bio najgori rezultat ove liste – njihova kolegica Petra Žitko ostvarila je jedan od najlošijih rezultata prošlih parlamentarnih izbora s mizernih 69 glasova. Ovi podaci pokazuju kako najbučniji političari nisu samim tim i najvjerodostojniji  i da im taj stil u javnosti ne donosi veliku podršku birača.

Osim ovih iz Akcije mladih, lošim rezultatom javnost je iznenadio i poznati ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije, Danijel Kotlar. Naime, umirovljeni brigadir nije uspio kapitalizirati svoj ratni imidž te je na koalicijskoj listi Domovinskog pokreta dobio svega 348 glasova. Današnji gradski vijećnik DP-a, Damir Biloglav, osvojio je tada 295 glasova birača.   

Most, koji danas sebe promovira kao najjaču oporbenu stranku, u 9. je jedinici te 2020. također prošao loše, pa je njihov kandidat Ivan Matić upisao samo 424 glasa, a Frane Vučetić 149.

Nešto ozbiljniji rezultat ostvario je kandidat kojega se u javnosti praktički najmanje čuje, dr. Ivica Žuvela, koji je na izbore izašao na listi  koalicije Stranka s imenom i  prezimenom, Pametno i Fokus, osvojivši 1.368 glasova.

Nadalje, jedna od najjačih hrvatskih stranaka u poslijeratnom razdoblju, HNS, u 9. je jedinici doživjela pravi potop, naivno na izbore izlazeći samostalno. Poznatih imena iz Zadra tada nije niti bilo, te je izvjesni Jure Eterović iz Privlake dobio poražavajućih 8 glasova, a kolegica mu Irena Andrić 13.

Fijasko je doživjela i koalicija Desna liga sastavljena od triju stranaka: HSP-a, Neovisnih za Hrvatsku i Generacije obnove,  čiji su kandidati iz Zadra ostvarili jednu od najvećih izbornih poraza – Ivanka Špralja 26 glasova, Ana Kolega 17 te Đenana Maraš 12.

U klubu gubitnika te 2020. godine pridružili su im se i kandidati Narodne stranke Reformisti, čija je predsjednica zadarske organizacije osvojila tek 17 glasova, što znači da za nju nisu glasovali niti članovi stranke. No, gore od nje prošla je izvjesna Mirjana Dopuđ s glasovima tek – četvero birača.

I za kraj smo ostavili rekordere s možda i najlošijim rezultatima u povijesti parlamentarnih izbora. To su Milenko Marinović, također iz Čačićevih Reformista, s osvojena 3 glasa, te zadarski kandidati Stranke hrvatskog zajedništva, za koju više nitko i ne čuje, Jadranka Dević i  Darko Zelić sa po – 2 glasa birača!

Nakon svih ovih brojki Državog izbornog povjerenstva jasno je tko su najveći zadarski kapitalci, a tko najveći luzeri 9. izborne jedinice. Vrijedi stoga, osobito one koji već mjesecima “bildaju” svoj rejting, podsjetiti na to koliko tko stvarno “piza”, a tko samo glumi političku facu.

U svakom slučaju, sljedeći parlamentarni izbori koje očekujemo za par mjeseci pokazat će je li se i koliko nečiji rejting u međuvremenu promijenio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...