Nenastavno osoblje najavljuje štrajk: “Izigrani smo! Što je s našim dostojanstvom?”

Izgleda da se situacija oko štrajka zaposlenih u prosvjeti neće smiriti jučerašnjim dogovorom Vlade i sindikalnih čelnika, koji predviđa da se koeficijenti plaća podignuti samo nastavnicima i učiteljima, a nenastavnom osoblju pomoću dodataka.

Proizlazi to iz današnjeg obraćanja kojeg potpisuje Mario Jakša, čelnik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS. On najavljuje kako će sada – nenastavno osoblje u štrajk.

“Prijašnjih tjedana svakodnevno smo zaprimali upite radnika zaposlenih na administrativno – tehničkim poslovima u školama i učeničkim domovima oko toga zašto mi kao Sindikat ne štrajkamo, zašto se ne pridružimo SHU, NSZSŠH… zašto??! Svi koji nas pitaju takva i slična pitanja jučer su dobili odgovor! Naime, jučer 02. prosinca 2019. svjedočili smo koliko je sindikalno licemjerje prisutno u našem sustavu i onaj tko je mislio da, nakon što je administrativno – tehničko osoblje do sada najmanje tri puta izigrano, ne može i četvrti put, prevario se!”, stoji u priopćenju Sindikata administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima.

“S razlogom se pitamo zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova!? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo? Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno – tehničko) koji su sudjelovali u štrajku, na referendumu koji su organizirali reprezentativni sindikati, izjasnili da ne žele povećanje plaće kroz dodatke već isključivo kroz koeficijente, zašto i kako to da se za administrativno – tehničko osoblje povećanje ugovora kroz dodatke i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo?”, pitaju se u sindikatu.

U sindikatu nenastavnog osoblja podsjećaju da se prvotnim prijedlogom prosvjetnih sindikata tražilo povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve radnike koji rade u odgojno – obrazovnim ustanovama, donosi RTL.

“Naravno, od tog prijedloga se očito vrlo brzo odustalo pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari i dr. za nikime ne zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje, a za sve ostale da nije moguć rast koeficijenata bez da raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd! Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama! S druge strane, naravno da se mogao i morao ugovoriti veći koeficijent za administrativne i računovodstvene referente te ekonome, a to se moglo napraviti da se u članak 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama dodaju administrativni referent, računovodstveni referent i ekonom”, poručuju.

Podsjećaju da su administrativno – tehničkom osoblju koeficijenti složenosti poslova smanjeni za 3 posto od 01. ožujka 2013. i nikada nisu vraćeni.

“Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno – tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno – obrazovne ustanove, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora! Kao predstavnik Sindikata ATOS i predsjednik istog osjećam frustraciju, nezadovoljstvo i gnjev te se s razlogom pitam zašto smo još jedanput izigrani?! Nakon analize cjelokupnog stanja i nakon što proučimo cjelokupnu dokumentaciju te provedemo  zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS će članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno – tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje šef sindikata Mario Jakša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...