Glasovac: “Pobačaj je u Hrvatskoj legalan, ali nije dostupan ni besplatan”

Zatupnica SDP-a Sabina Glasovac danas je, predstavljajući SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće, poručila da je u Hrvatskoj pobačaj legalan, ali nije dostupan ni besplatan.

Poručivši da SDP-ov prijedlog zakona ne promovira pobačaj, Glasovac je upozorila da je pobačaj često mnogim ženama zadnje rješenje, pa odgovorna država mora učiniti sve što je u njezinoj moći da ženama osigura potrebnu zdravstvenu zaštitu.

“Budimo realni i potpuno iskreni, u Hrvatskoj je pobačaj zakonski legalan, međutim, on ni na koji način nije dostupan i besplatan”, istaknula je Glasovac na konferenciji za novinare u saboru dodavši da se metenjem pod tepih i zatvaranjem očiju problem neće sam od sebe riješiti.

Podsjetila je na odluku Ustavnog suda da vlada u roku dvije godine treba donijeti novi zakon o prekidu trudnoće. U ožujku prošle godine istekao je rok, a vlada nije učinila apsolutno ništa, nikakav napor da osuvremeni Zakon o pobačaju niti da ga učini primjenjivim.

SDP-ov prijedlog predviđa da pobačaj treba biti besplatan u svim javnim klinikama i svim klinikama koje imaju odjel za porodništvo i ginekologiju te da bolnica mora osigurati medicinske usluge svakoj ženi koja ima zakonsko pravo na medicinski prekid trudnoće.

“Smatramo da je pravo žene u 21. stoljeće odlučivati o svojem tijelu i reproduktivnom zdravlju, bez da ulazimo u razloge zašto se našla u nekim nepovoljnim životnim okolnostima“, kazala je Glasovac.

Kontracepcija bi trebala biti besplatna

Pobačaj je medicinska usluga koja se plaća, a cijena je između 1800 i 3500 kuna. No, još veći je problem što neke bolnice u Hrvatskoj tu uslugu ne pružaju zbog posebnih uvjerenja liječnika, upozorila je.

Pobačaj ne bi smio biti kontracepcija i nitko ga ne bi smio tako percipirati, ali ako do njega dođe, država mora štititi zdravlje svih žena, ističe SDP-ovka.

Budući da je u Hrvatskoj nizak postotak korištenja kontracepcije, ona bi morala biti besplatna, kao u mnogim zemljama EU-a. Najbolja prevencija neželjenih trudnoća, uz kontracepciju, treba biti edukacija. Predlažemo da resorni ministar s ministrom obrazovanja propiše jasne edukativne preventivne programe i njihovu provedbu u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, kaže Glasovac.

“U većini slučajeva prekid trudnoće provodi se kirurški, no sve zemlje posežu za onim prvim korakom, a to je medikamentozni pobačaj. On u ovom trenutku nije dostupan u svim hrvatskim javnim zdravstvenim ustanovama, samo u Rijeci i Puli, a mi inzistiramo da sve žene imaju jednaka prava, bez obzira na to gdje žive”, istaknula je Glasovac.

U zakonskom prijedlogu se propisuju kazne za ustanove koje odbiju i ne osiguraju pružanje te medicinske usluge jer je riječ o rodnoj diskriminaciji žena.

Njime jamčimo da će pobačaj biti dostupan u svim bolnicama i svaka će morati imati dovoljan broj liječnika koji nisu pod tzv. institutom uskrate zbog osobnih uvjerenja, naglasila je Glasovac.

Prijedlog zakona na rasporedu popodne

SDP-ovim zakonskim prijedlogom, o kojem će se zastupnici očitovati poslijepodne, uređuje se pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

Među rješenjima koja SDP predlaže jest i da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

Prijedlog da troškove pobačaja snosi HZZO

Predlaže se da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna i pravodobna u svim ustanovama.

Prije rasprave o SDP-ovu zakonu, a nakon slobodnih iznošenja stajališta klubova zastupnika, održat će se rasprava o prijedlogu strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja redefinira i usklađuje energetske ciljeve Hrvatske imajući u vidu reformu okvira energetske politike Europske unije kroz paket “Čista energija za sve Europljane”.

Predložena strategija je pomak prema ostvarenju vizije niskougljične energije te osigurava prijelaz na novo razdoblje energetske politike kojom se osigurava pristupačna, sigurna i kvalitetna opskrba energijom, navodi predlagatelj.

Danas su na dnevnom redu i polugodišnje informacije Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2018. i za prvo polugodište 2019. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...