Sindikati: “Prodaja Marine Dalmacija je nezakonita, a direktori se iživljavaju nad radnicima!”

Sindikalna podružnica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pri Marina Dalmacija Bibinje – Sukošan i Teritorijalni Ured SSSH Zadar, uputili su priopćenje za javnost u kojem tvrde da je prodaja Marine nezakonita. Priopćenje potpisuju Vedran Uranija, pravni povjerenik TU SSSH Zadar i Vice Fuzul, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS.

“Prije 8 godina Dogus grupa postala je vlasnikom Marine Dalmacije (uz Marinu Borik), te je potpisan ugovor o ulaganju od 17 mil. EUR-a. Prije nekoliko dana objavljeno je kako su Luksemburžani, odnosno investicijski fond CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgu preuzeo Marina Dalmacija, o čemu se spekuliralo već nekoliko mjeseci.

O cijeloj transakciji prodaje nije obaviješteno radničko vijeće i cijela operacija prodaje je obavljena bez sudjelovanja i savjetovanja sa radničkim vijećem Marine Dalmacije, čime je evidentno prekršen Zakon o radu Republike Hrvatske.

Dakle, što se tiče postojećih zakona RH točnije Zakona o radu, prodaja Marine Dalmacije je nezakonita. Zakon o radu, člankom 149. i 150. propisuje obvezatno obavještavanje i savjetovanje poslodavca sa radničkim vijećem prije donošen ja osobito važnih odluka, kao što su odluke o prijenosu poduzeća, dijela poduzeća, gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti, kao i ugovora o radu radnika na novog poslodavca. Zakon izričito propisuje da je odluka poslodavca donešena protivno odredbama tog Zakona o obvezi savjetovanja sa radničkim vijećem, ništetna, što znači da je nezakonita i da ne može proizvoditi pravne učinke. Treba naglasiti da je radničko vijeće o cijeloj toj transakciji prodaje saznalo iz medija.

Dolaskom na mjesto sindikalnog povjerenika i predstavnika radničkog vijeća prije nepune dvije godine, uočavam ogroman broj propusta i kršenja poslodavaca prema radnicima, pa tako da ne obavještavaju radničko vijeće, koje su dužni obavijestiti minimalno jednom u tri mjeseca i to detaljno. O financijskom stanju, politici razvoja, zapošljavanja itd., uglavnom do detalja. Nakon napisana dva službena dopisa  u kojima ih molim da me u skladu sa zakonom obavještavaju, od njih dobivam odgovor da traže nove izbore za radničko vijeće. Naravno da je bilo jasno da nešto nije u redu, pogotovo što za tu funkciju nitko u poduzeću nije ni znao da postoji, a sada oni vrše ogroman pritisak i prijete izborima. Na tome se stalo, izbori se nisu održali a oni su nastavili po svom, kršiti Zakon o radu i Kolektivni ugovor.

Kada govorimo o kršenju zakona i kolektivnog ugovora tu su naši direktori, odnosno članovi Uprave bez premca, oni su mozgovi udruženja a ostali zaposlenici u upravnoj zgradi su u njihovi odani vojnici, koji bez pogovorno slušaju svoje nadređene. Ne prezaju ni od verbalnog iživljavanja nad prestrašenim radnicima. Strani poslodavci u Marini Dalmacija imaju domaće direktore koji krše zakone RH i kolektivni ugovor na štetu radnika. Sebi osiguravaju ugodnu fotelju iz godine u godinu i vjerojatno bonuse od zakinutih vlastitih radnika.

Naši direktori kontinuirano, već godinama krše sindikalna i radnička prava i pokušavaju oslabiti Sindikat, tako da je jedan dio radnika izašao iz Sindikata, ali još uvijek je ostalo dovoljno članova Sindikata koji imaju snage i hrabrosti da se skupa sa sindikalnim povjerenikom, koji je ujedno i predstavnik radničkog vijeća zauzimaju za zaštitu radničkih i sindikalnih prava, zaključenje Kolektivnog ugovora te posebno za transparentnu i zakonitu privatizaciju, što se u konkretnom slučaju nije dogodilo, jer kako je prethodno navedeno, za prodaju tvrtke su saznali iz medija.

Zbog krivo obračunatih koeficijenata plaća i obračuna blagdana na platnim listama radnika Marine Dalmacija, sindikalna podružnica SMH-IS pri Marini Dalmacija Bibinje – Sukošan, zatražila je inspekcijski nadzor od Državnog inspektorata rada RH, koji postupak je u tijeku.

Ima jedna zanimljivost, kada su poslodavci odlučili izgraditi Marinu Dalmaciju nije im odgovarala visina kom. doprinosa Općine Bibinje. Radili su razne pritiske da se spusti cijena, međutim nisu uspjeli. Međutim tada direktor kreće u odmazdu, ne dozvoljava zapošljavanje ljudi koji su iz Bibinja i ne želi ni čuti na upite za donacijama udrugama ili klubovima iz navedene Općine. Ovo je samo kap u moru kršenja i samovolje direktora i njegovih poslušnika. Jedino što su se oni dogovorili nakon svih nepravdi je to, da oni svi ostaju na istim pozicijama i funkcijama kod novog poslodavca. Zakinute i obespravljene radnike tko šljivi, e pa neće moći. Smatrajte sve ugovore koji nisu u skladu sa Zakonom o radu, van snage. Voljni smo sjesti za stol sa poslodavcem i iznijeti mu svoje zahtjeve.

Naši ključni zahtjevi kao radničkog vijeća i Sindikalne podružnice jesu da nas se izvijesti o svim radnjama o prodaji Marine Dalmacije, da se zajamči opstojnost svih radnih mjesta 100-tinjak radnika u Marini, da se zajamče njihova stečena prava u pogledu plaće i drugih materijalnih prava, da se zajamči striktno poštivanje hrvatskih zakona, kao i suradnja sa radničkim vijećem i Sindikatom, kao i nastavak socijalnog dijaloga, odnosno kolektivnih pregovora radi zaključenja Kolektivnog ugovora, u cilju osiguranja većih plaća i većih materijalnih prava, te zaključno tražimo transparentno i zakonito postupanje poslodavca, kao i korekciju nepravdi koje su nastale prema radnicima u ranijem razdoblju, kroz obeštećenje radnika. Uz to tražimo i sankcioniranje nesposobnih direktora i zaposlenika u upravnoj zgradi, koji su znali za kršenje zakona, a to su zataškali i štitili.

Zatražiti ćemo intervenciju nadležnih državnih tijela u svezi ovakve nezakonite i netransparentne prodaje Marine Dalmacije, te o svemu izvijestiti Vladu RH i Resorno ministarstvo gospodarstva RH.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...