Zbog poticanja na terorizam privedeno više prosvjednika u pet županija, sudjelovala i zadarska policija

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava – zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske – provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela javno poticanje na terorizam, objavio je MUP.

Index javlja da su među uhićenima Marko Francišković i Natko Kovačević koji su se spominjali kao organizatori prosvjeda protiv covid potvrda. Navodno je uhićeno najmanje pet osoba.

Policija navodi da se radi se o istraživanju sumnji u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte.

Današnjim radnjama obuhvaćeno je, kažu, više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije. Tijekom današnjeg dana i narednih dana provodit će se dokazne radnje pretraga objekata, vozila i druge opreme…

Kako neslužbeno doznaje Index, među privedenima su Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom prosvjeda protiv covid-potvrda u Zagrebu, Zadru i Šibeniku, te Natko Kovačević, teoretičar zavjere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o “Billu Gatesu koji želi pobiti Hrvate”.

Doznaju da je među privedenima i Denis Bašnec, koji se naziva “liječnikom prirodne medicine, fitoterapeutom, herbalistom i nutricionistom”.

Obojica su članovi udruge nazvane Pravednik.

Među uhićenima su osobe koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije na prosvjedu protiv covid-potvrda u Zagrebu, a neke od njih su predlagale i nasilno djelovanje.

Policija trenutno provodi pretrage njihovih prostora i vozila te traže oružje, mobitele, računala, USB stickove i ostali materijal koji bi im trebao pomoći u istrazi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...