Odlazak Puljića, Maštruko: “Papa pravi izmjene, bira osobe koje će biti bliže s vjernicima”

Nakon 12 godina na čelu Zadarske nadbiskupije i deset godina na čelu Hrvatske biskupske konferencije, Želimir Puljić odlazi u mirovinu.

Krajem godine će ga naslijediti dosadašnji porečki katedralni župnik Milan Zgrablić koji u Zadar dolazi u vrijeme kada se javnost spori oko Doma županije koji država želi dodijeliti Nadbiskupiji.

Biskupsko ređenje novog zadarskog nadbiskupa koadjutora najavljeno je za lipanj. Do kraja godine bit će zamjenik Želimiru Puljiću koji je napunio 75 godina, ali služba mu je produžena jer mu u listopadu istječe i drugi mandat na čelu HBK.

„Sasvim je sigurno da papa Franjo pravi izmjene u strukturi vodstva katoličke crkve u Hrvatskoj, odnosno da bira osoblje iz redovničkih krugova, osobe koje će slijediti njegovu politiku koja se zasniva na pastoralu, na bližem kontaktu s vjernicima“, kazao je za RTL Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu.

„Propovijedi su bile baš ono da vas dirnu u srce, bile su emotivne i ja sam jako zadovoljna. Žao mi je što odlazi“, kazala je Koviljka Grancarić iz Zadra.

„Po nekim pitanjima je trebao zauzeti tvrđi, snažniji stav. Po pitanju županijske zgrade isto. Osim toga ništa lošega za njega nisam čuo… Trebao je malo više slušati bilo grada, građana kao takvih i dopustiti da grad uzme zgradu, a ne da crkva to traži kao svoje“, rekao je Roko Marin iz Zadra.

Javnost u Zadru reagirala otporom, pa i prosvjedima, kada je država sadašnji Dom Županije, najatraktivniju zgradu na zadarskoj rivi, odlučila u ime odštete za imovinu oduzetu Crkvi dodijeliti Nadbiskupiji kako bi se u njoj zbrinula arhivska građa i kaptolska knjižnica.

„Radi se o tipičnom bezobrazluku što se tiče ponašanja Hrvatske Vlade, odnosno ministara zaduženih za to područje koji su bez svrhe, potrebe i razloga ponudili to Katoličkoj crkvi“, rekao je Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu.

Želimir Puljić nije to jučer želio komentirati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...