EBRD financira gradnju dviju vjetroelektrana s 43 milijuna eura, ranija investicija iste grupe bila je zgrada ZZJZ na Kolovarama

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam od 43 milijuna eura tvrtki Kunovac u zajedničkom vlasništvu fondova Taaleri Energia SolarWind II i ENCRO Kunovac, za izgradnju i rad dviju kopnenih vjetroelektrana u zadarskoj regiji, priopćio je EBRD u utorak.

U financiranju će sudjelovati i Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak s ukupnim iznosom zajmova od 126 milijuna eura.

Ukupni mrežni kapacitet dviju elektrana je 111 megavata, što je dovoljno za napajanje 85.000 kućanstava.

To je prvo EBRD-ovo ulaganje u vjetroelektrane u Hrvatskoj, koje će, kako se navodi, omogućiti Hrvatskoj napredak prema ekološkim ciljevima za 2030. i obvezama koje predviđaju povećanje udjela proizvodnje električne energije iz vjetra i sunca s 14 posto u 2020. na 27 posto u 2030. i 45 posto do 2050. godine.

Dodaje se da je EBRD je već podržao dva ulaganja fonda Taaleri Energia u vjetroelektrane u Poljskoj i Srbiji.

Taaleri Energia, dio Taaleri grupe uvrštene na burzi u Helsinkiju, bavi se razvojem obnovljivih izvora energije i upravljanjem fondovima. Fond Taaleri SolarWind II njegov je peti i najnoviji fond privatnog kapitala koji se fokusira na obnovljive izvore energije.

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio više od četiri milijarde eura. Fokus mu je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, razvoju tržišta kapitala i promicanju komercijalizacije javnih poduzeća.

Dodajmo ovome kako je zakonski zastupnik tvrtke ENCRO Kunovac Iljko Ćurić, zadarskoj javnosti poznatiji kao “kralj vjetra”, putem tvrtke EKO ZADAR DVA kupio bivšu zgradu Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...