Vrlo je izvjesna mogućnost redukcija struje kakve su posljednje put zabilježene u ratnim vremenima u Dalmaciji

Kod nas dugi niz godina nije bilo redukcija električne energije i nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju, rekao je Jakšić apelirajući na građane da sada što više štede na potrošnji energenata dok ih još ima.

Plan redukcije je pripremljen i bit će objavljen kad ga objavi Europska komisija, rekao je za N1 Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar komentirajući moguće scenarije za nadolazeću jesen koja je uz rat u Ukrajini dodatno zakomplicirana i sušom koja je zahvatila velik dio Europe, a čime je smanjena proizvodnja električne energije iz hidroelektrana.

Ističući kako trenutačne cijene energije zbog svega navedenog nisu dugoročno održive i kako je moguće da one i duže ostanu na visokim razinama, Jakšić nije odbacio mogućnost redukcija kakve su posljednje put zabilježene u ratnim vremenima u Dalmaciji.

“Redukcije se provode prema planu pripravnosti na rizike, koji je izrađen od strane operatora prijenosnog i distribucijskog sustava, trenutno je na odobrenju Europske komisije i on će definirati detaljnije kako bi eventualne redukcije išle.

Kod nas dugi niz godina nije bilo redukcija električne energije i nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju”, rekao je Jakšić apelirajući na građane da sada što više štede na potrošnji energenata dok ih još ima.

“Treba pozvati građane u što većem broju, ali i poduzetnike, na mjere štednje. Nikad nije bilo važnije štedjeti energiju nego sada, kako bismo na zimu mogli izbjeći redukcije, da bi akumulacije i skladišta plina bila što punija.”

Iz Ministarstva gospodarstva oglasili su se na temu opskrbe plinom:

“Republika Hrvatska treba, kao i sve druge države članice EU, do 31. listopada 2022. ažurirati Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH te ga dostaviti Europskoj komisiji.

Također, potrebno je prikazati mehanizme suradnje sa susjednim državama članicama u uvjetima nedostatka plina, a kao pomoć zaštićenim kupcima”, odgovorili su na upit N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...