Počeo Meat Me 3.0, posjetitelji su uživali u odojku i gulašu s kiselim zeljem

Počeo je zadarski Festival mesa Meat Me 3.0, gastronomsko-turistička manifestacija koju od 2019. godine, u suradnji i uz podršku niza partnera i suradnika, organizira Turistička zajednica grada Zadra, promovirajući tako gastronomsku baštinu Zadra i njegovog kraja.

U srijedu je mali trg Stare pijace u  sklopu Tržnice na Poluotoku ponovno postao velika outdoor kuhinja, ali i dekorirani restoran. Ljubitelji mesnih delikatesa su prvog dana uživali u jelima od svinjetine koje su mogli kupiti po simboličnoj cijeni od 35 kuna. Iako sekeli gulaš, tipično mađarsko jelo u kojem se u gulaš od svinjetine ukuha i kiseli kupus, nije tipično dalmatinsko jelo, ali je u tradiciji ovdašnje gastronomije fermentirano povrće, prvenstveno zelje, pustilo duboko korijenje.

Svinjetina je prvog Meat Me dana pokazala i svoja druga lica – hladni pečeni odojak i odresci s grilla s kiselim kupusom začinjenim maslinovim uljem bili su ponuđeni na izbor mnogim Zadranima i gostima koji su bili oduševljeno što se na Pijaci održava mesni festival.

Cijelu kuharsku paradu vodili su profesori i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar na čelu s Renatom Kraljevom i Josipom Vrsaljkom uz tehničku i operativnu podršku catering majstora Nevena Nadinića.

Drugi dio gastronomske ponude u srijedu bio je mesni, ali – bez mesa. Kako? Pokazali su to, kao što će prezentirati i u nastavku festivala, tri brata Stanišić iz Petrčana, već nadaleko poznati klapski i operni pjevač Duje te braća mu Roko i Lujo, koji zajedno vode jedini zadarski veganski restoran The Botanist. Zelje na dalmatinski i pohana „puretina“ bili su njihov izbor prvog dana, a mnogi su posjetitelji, više iz znatiželje, a poslije i iz gušta degustirali njihova jela. Meso bez mesa – ugodni šok, ali samo za one koji ne prate svjetske gastronomske trendove u kojima je veganstvo postalo gotovo masovan izbor.

Program je vodila poznata zadarska novinarka Ana Marušić, a s glazbom je stalno bio prisutan DJ Davor. Dio festivala je i Pjaceta bar koji je važna potpora cijelom Festivalu, miran kutak za degustaciju i razgovor.

U četvrtak je gastronomska tema Meat Me 3.0 teletina. S jedne strane dugog kuharskog stola bit će ponuđeno varivo od teletine, pa onda kuhana teletina s povrćem ili ona s grilla. A vege ekipa iz The Botanista će kuhati veliki teleći gulaš. Bez teletine!? Živi bili pa vidjeli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...