FOTO U Pašmanu posađene sadnice tamarisa i maslina

Turistička zajednica Općine Pašman uključila se u projekt poticanja održivog razvoja turizma „Hrvatska prirodno tvoja” – „Croatia naturally yours” (sadnja stabala) čiji su pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.

Sadnja je obavljena u suradnji s djelatnicima Javne komunalne ustanove Otok Pašman 11. i 23. svibnja, a posadilo se 13 sadnica tamarisa (Tamarix Dalmatica) na Obali tamarisa u Pašmanu te 2 sadnice maslina (Olea europea) ispred zgrade TIC-a u Pašmanu (zgrada starog mlina – uljara). Sadnice su obilježene znakom održivosti hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja” – „Croatia naturally yours”, a razvijena je i aplikacija za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMyTree u koju je TZO Pašman unijela podatke o posađenim sadnicama stabala, javlja portal Otok Pašman. 

Podsjećaju da su na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja” – „Croatia naturally yours” na osnovu koje su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica ove godine započele akciju sadnje dodatnih stabala u turističkim središtima u cilju kompenzacije emisija automobilskih turističkih posjeta u Hrvatskoj.

Riječ je o raspodjeli više od 1,2 milijuna kuna koji su raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj način Hrvatska doprinosi ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma te se pozicionira kao inovativna i održiva turistička destinacija koja odgovorno postupa s vlastitim resursima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...