Glasovac: “Hrvatsku bismo podijelili u 6 izbornih jedinica, pratile bi granice županija”

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac gostovala je u studiju Net.hr-a gdje je komentirala niz aktualnih tema.

Glasovac se između ostalog osvrnula i na superizbornu 2024. godinu koja je pred nama. Upitana priprema li se SDP za izbore, kaže da su oni u “turbo, u trećoj brzini”.

“Mi smo ozbiljna stranka koja radi svoj posao u saboru, ali naravno da prilikom priprema za izbore se te pripreme i dinamika poprilično ubrzaju. Osnovali smo naš tim priprema za izbore, do sada smo izradili nekoliko politika – to je lokalni i regionalni preustroj, zdravstvena politika, politika rada, predstavili smo stambenu politiku i na sljedećoj sjednici Glavnog odbora predstaviti ćemo poljoprivrednu politiku”, rekla je Glasovac u studiju Net.hr-a.

Dodala je da paralelno s tim, u Saboru imaju vrlo jasne inicijative.

“Napravili smo naš prijedlog izbornog zakona, Hrvatsku bismo podijelili u 6 izbornih jedinica. Izborne jedinice bi pratite teritorijalno postojeći ustroj, odnosno granice županija. Svaki glas u svakom mjestu Hrvatske vrijedio bi isto, birao bi se različiti broj zastupnika. I ne samo to – želimo ojačati snagu građana u smislu da se prag za preferencijalni ulazak zastupnika u Sabor smanji s postojećih 10 na 5 posto i da umjesto dosadašnjeg jednog glasa, svaki građanin ima pravo glasati za dva zastupnika preferencijalno”, kazala je, istaknuvši da je to njihov koncept koji potpuno zadovoljava zamišljene gabarite koje je postavio Ustavni sud.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...