HZMO otkrio nad koliko mirovina se vrši ovrha

Prema zadnjim podacima FINA-e na dan 30. travnja je blokirane račune imalo ukupno 224.970 građana. Od ukupnog broja ovršenih računa manji dio odnosi se na mirovine

Kako ističu iz FINA-e najveći se dio duga građana odnosi na dug prema bankama kao vjerovnicima. Osim broja ovrha nad mirovinama, postoji i broj korisnika mirovina čija su isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe na zaštićene račune, navode agencije.

Prije svega, važno je znati kako se podaci o ovrhama vode po broju ovrha provedenih na mirovinskim primanjima, i to na mjesečnoj i godišnjoj razini, a ne po broju korisnika na čijim se mirovinama provodi ovrha. Broj ovrha i broj korisnika prema tome ne mora uvijek biti jednak jer, kako su nam objasnili iz HZMO-a, na jednoj se mirovini mogu provesti dvije ovrhe.

Što se tiče samog broja ovrha na mirovinu, na mirovinama koje su isplaćene u svibnju je HZMO proveo ukupno 20.357 ovrha, dok su na zaštićene račune isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe za 49.344 korisnika mirovina.

– Napominjemo da HZMO ne vodi podatke o broju umirovljenika nad kojima se provodi ovrha već broj ovrha na mirovinama te da se u nekim situacijama na jednoj mirovini mogu provesti dvije ovrhe. Stoga, brojka od 20.357 ovrha, ne znači ujedno i broj umirovljenika, rekli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Na stranicama mirovinskog osiguranja je navedeno i kako HZMO nema uvid u očevidnik ovrha FINA-e i obrnuto pa njima nije poznato je li neko rješenje o ovrsi koje se nalazi u HZMO-u nalazi i u FINA-i.

– Korisnike mirovine kojima se provodi ustega na mirovini redovito se mjesečno obavještava o iznosima i vrsti ustega na obavijesti o mirovinskim primanjima, a korisnike koji su u sustavu e-građani HZMO obavještava svaki mjesec o vrsti ustege (ovrha, kredit, premija dopunskog zdravstvenog osiguranja i dr.), iznosu ustege i ovrhovoditelju/vjerovniku, piše na stranicama HZMO-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...