Je li bilo propusta u obrani od poplava? Božinović: Moramo otvoriti to pitanje

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović posjetio je Varaždinsku županiju koja je pogođena poplavama i klizištima, javlja N1. 

“Ovakve razine poplava se ne pamte”, kaže potpredsjednik Vlade. Dodaje kako se vidi da se u Varaždinskoj županiji uspjelo spasiti farmu pilića brzom reakcijom službi i vlasnika.

Čak ni oni najpesimističniji nisu mogli predvidjeti ovakav izazov za sustav civilne zaštite, sigurnosti i društva. “O tome moramo voditi računa i donositi i ad hoc i dugoročne mjere. Posljedice klimatskih promjena živimo već nekoliko godina. Iskusili smo ih na velikim požarima u Dalmaciji, a i poplave su potvrdile ono što smo stavili u strateške dokumente”, govori Božinović dodajući da je Hrvatska najranijivija kad su u pitanju požari i poplave.

Ovih posljednjih nekoliko dana spriječili smo ono najgore. Nema ljudskih žrtava, a što se tiče šteta, tu ćemo pomoći, kaže Božinović.

Kolika je šteta?

Božinović kaže kako će štete od ovog vala poplava sigurno nadmašiti one iznose na koje smo navikli. “Ne bih u ovom trenutku prognozirao, ali da se radi o visokim iznosima, jesu i bit će visoki iznosi. To je hrvatski novac za hrvatske ljude”, kaže.

Prema njegovim riječima, najveći pritisak je u ovim trenucima u Karlovcu i Kostajnici, Petrinji. “Bili smo tamo, poduzeli mjere i uključili vojsku koja od sinoć gradi nasipe. Probat ćemo učiniti sve da umanjimo štete i rizike za stanovnike i imovinu”, kaže.

Tko je odgovoran?

Ministar kaže i kako će se morati otvoriti pitanje odgovornosti.

“To je pitanje koje ćemo morati otvoriti”, kaže potpredsjednik Vlade Davor Božinović i dodaje da je činjenica da i kad se ide u određene projekte, različiti ljudi i različite organizacije nastupaju s različitih pozicija.

Ministar kaže kako se boji da će zbog klimatskih promjena biti sve više ovakvih situacija i da ćemo morati o tome javno i otvoreno razgovarati. “Što se tiče rijeke Zrmanje gledao sam jučer stare slike gdje se vidi da se nekad taj pijesak s dna rijeke čistio, a onda se cijeli taj proces, s jačanjem zelenih politika, usporio”, kaže objašnjavajući da se sada mora zadovoljiti različite standarde u zaštiti okoliša da bi se dobila koncesija.

“S obzirom na to kako se situacija razvija i kojom nas brzinom iznenađuju kiše, poplave i požari, morat ćemo raditi brže. Moramo zaštiti ljude i imovinu jer to nema svoju cijenu”, kaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...