“Kocka je bačena”; Drevne društvene igre predstavljene u Muzeju antičkog stakla

“Kocka je bačena” – nova je izložba otvorena danas u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Autori su  dr. sc. Berislav Štefanac, muzejski savjetnik, i Anamarija Eterović Borzić, viša kustosica. Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara na ploči.

– Ideja je nastala tako da smo htjeli prezentirati jedan poseban tip predmeta iz našeg stalnog postava. Odlučili smo se da to budu stakleni žetoni,  da iz njih ispričamo neku širu priču, da pokažemo kako i čemu su služili. Iz tih malih staklenih oblutaka izašla je cijela ova priča. Naime, mi smo prezentirali drevne društvene igre na ploči. Najzastupljenije su antičke rimske igre zato što za njih imamo i najviše podataka i literarnih izvora. Ali smo htjeli prezentirati vrlo zanimljive i živopisne mezopotamske, staroegipatske i starogrčke igre zato što su one u osnovi vrlo jednostavne za igru, kazala je Eterović Borzić, te dodala:

– Moram napomenuti da je ovo naša stara izložba u novom ruhu jer smo u vrijeme korone, za vrijeme lockdowna, postavili ovu izložbu i kako ju je mali broj posjetitelja mogao vidjeti, iako smo mi nju u virtualnom prostoru stavili, međutim slabije je bila popraćena zbog tih izvanrednih okolnosti. Pa smo je odlučili ponovno postaviti, ali je i nadograditi i oplemeniti novim ilustracijama koje je izradio kolega Robert Maršić tako da je izložba potpuno autorska, i s ilustracijama i popratnim tekstom i materijalom.

Od izloženih igara, izdvojila je Pentagram eye, grčku igru, tzv. pet linija.

– Zapravo su to u osnovi sve vrlo jednostavne igre, podsjećaju na šah ili na “Čovječe, ne ljuti se” u najvećem broju slučajeva pa bih tu izdvojila kao meni najdražu, istaknula je naša sugovornica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...