Od danas štrajk sudaca, donosimo što sve nećete moći zbog bijelog štrajka: Nema razvoda, nasljedstva…

Udruga hrvatskih sudaca upozorila je da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim sudovima u Hrvatskoj, od sutra do 19. svibnja provoditi mjere upozorenja. Tako se iduća dva tjedna odgađaju svi prvostupanjski postupci, dok će se u drugostupanjskim održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka. Iznimka će biti hitni predmeti.

Primjerice, ako se u sljedeća dva tjedna poželite rastati – možda to nećete moći. Neće ni neki novac kapnuti od nasljedstva. Čak i da se odlučite na pothvat otvaranja poslovanja – neće vam poći za rukom. I to suci ne zovu štrajkom nego mjerama upozorenja. Razlog su niske sudačke plaće koje stagniraju još od 2009., donosi HRT, koji otkriva kako Ministarstvo sucima nudi povišicu od 513 eura, piše Tportal.

Dopredsjednica Udruge hrvatskih sudaca Tijana Kokić kaže kako se ovaj iznos odnosi na suca preko 20, 25 godina staža. ‘Početnik bi imao 385 veću, s time da su u ovih 513 uračunate i božićnica, uskrsnica, prijevoz. To se radi da bi ispalo da nam se daje više nego što je stvarno’, kaže Kokić.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović tvrdi da se ne manipulira podacima i dodaje: ‘Mi dolazimo u problem sa sucima stupanj iznad njih, koji će reći – ‘Pa čekaj malo, oni su se nama primakli, pa koji je sad motiv da ja budem vrijedan, stručan, da bi išao na drugi stupanj?”.

U mjerama upozorenja sudjelovat će 70 posto prvostupanjskih sudaca, a hitni predmeti, kažu, rješavat će se bez odgode. O odgodama ročišta su, stoji u priopćenju, obavijestili stranke, no one očito do mnogih nisu stigle.

‘Ovaj nesrteni štrajk je donio meni kao i mnogim kolegama da mi zapravo ne znamo koje će se rasprave provoditi, a koje se neće provoditi. Imaju objektivnih razloga zašto provode štrajk, ali su trebali biti organizirani’, kaže odvjetnica Višnja Dreneški Lasan.

Prvi u povijesti štrajk sudaca njihovo je pravo, kažu u Ministarstvu, ali i pravo je Ministarstva tražiti kako da šteta za građane bude što manja. Ministarstvo će, dodaje Martinović, ‘svojim alatima prema predsjednicima sudova tražiti da učine napore da njihova pravosudna tijela funkioniraju’.

Radna skupina koja bi trebala naći kompromisno rješenje sastala se četiri puta, no suci naglašavaju da je i prije najave ove akcije zaključeno da su plaće sudaca u zaostatku, a pokrenut je i proces poboljšavanja standarda službenika i namještenika.

‘Ovo što se zove radna skupina nije radna skupina. Tamo dođu predstavnici sudaca i Ministarstva, a predstavnici Ministarstva samo dođu s nacrtom i kažu ‘Evo to je to’. Druga strana kaže ‘Ne pristajemo’, upozorava Kokić.

To čak i nije dijalog, nastavlja sutkinja. Ali po dijalog s povišicom sutra će ministru doći i službenici i namještenici. Oni, kaže Martinović – traže 400 eura, što nije malo.

Tijana Kokić odgovara: ‘Sudski savjetnik je, bez obzira koliko on radi, ipak samo sudski savjetnik, službenik. Mi smo pravosudni dužnosnici za koje vrijede razna ograničenja’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...