Pet zabrinjavajućih znakova koji otkrivaju da naš mozak stari brže nego što bi trebao

Kognitivni pad predstavlja jedan od najizazovnijih aspekata starenja kod ljudi. Prema rezultatima mnogih istraživanja, razumijevanje, pamćenje i vještine rasuđivanja mogu početi slabjeti već oko 45. godine. Iako je slabljenje kognitivnih sposobnosti prirodan dio starenja i kao takav ne predstavlja znak za uzbunu, liječnici upozoravaju kako ipak postoje određeni znakovi na koje treba obratiti pažnju u slučaju da se te iste navedene promjene pojave ranije nego što bi trebale, prenosi Index.

Naime, određeni simptomi koji se mogu pojaviti kod osobe mlađe ili srednje dobi mogli bi ukazivati na to da njihov mozak stari mnogo brže nego što bi trebao, a to može povećati rizik od demencije i ostalih kognitivnih bolesti. Zato su znakovi na koje bismo trebali obratiti pažnju sljedeći:

-gubitak pamćenja i zaboravljivost
-poteškoće s koncentracijom i fokusiranjem
-pad vještina za rješavanje problema
-promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost
-smanjena mentalna agilnost i sporija brzina obrade.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...